Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O Ještědu se bude jednat s Tatry Mountain Resort. Druhou nabídku město ani nehodnotilo

Liberec bude dál vyjednávat o pronájmu svého lyžařského areálu na Ještědu jen se slovenskou společností Tatry Mountain Resorts (TMR) miliardáře Igora Rattaje. Rozhodli o tom ve čtvrtek liberečtí zastupitelé, podmínky vstupu chtějí zástupci města vyjednat do konce září.

Do soutěže se přihlásila ještě firma Holder ski areál, její nabídka ale nesplnila podmínky města a nehodnotila se. „Nesplňovala ani základní kritéria," řekl primátor Tibor Batthyány (býv. ANO).

Zimní středisko provozuje městská společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ). Město hledá strategického partnera, protože nemá na investice, navíc je areál za současného stavu prodělečný. Město uvádí, že za předchozích pět sezon byla celková ztráta SAJ téměř 70 milionů korun. 

TMR ve své nabídce uvedlo, že v první fázi investuje 169 milionů korun. Další investice ve výši půl miliardy korun jsou odvislé od změn v územním plánu. Ještěd by měla firma provozovat 25 let.

Městu za pronájem a pacht areálu nabízí ročně milion korun, a pokud se podaří díky změnám v územním plánu realizovat další investice, částku by navýšila na tři miliony. Liberec si nechal nabídky posoudit od dvou auditorských firem a obě doporučují, aby se město pokusilo vyjednat lepší podmínky.

Auditoři jedné z nich považují za reálné, aby město žádalo ročně alespoň 4,4 milionu Kč. Podmínky pronájmu a pachtu bude za město vyjednávat primátor a dva opoziční zastupitelé, Michal Hron (Starostové) a Ondřej Červinka (ODS). „Domluvili jsme se, že do 17. července jednotlivé zastupitelské kluby předloží východiska k dalšímu jednání," uvedl Michal Hron.

Podněty zastupitelů zástupci města zapracují do svých požadavků pro vyjednávání. Podle Hrona bude také potřeba ve smlouvě eliminovat rizika pro případné předčasné ukončení smlouvy.

Liberec má z minulosti špatnou zkušenost s pronájmem soukromé společnosti. Firma Snowhill měla Ještěd pronajatý od roku 2006, město ho od ní převzalo zpět o tři roky později s čtvrtmiliardovým dluhem.

Největším problémem Ještědu jsou úzké sjezdovky, úpravy potřebuje i zázemí. Podle platného územního plánu je zatím možné vybudovat novou páteřní červenou sjezdovku Skalka s umělým osvětlením, jde o investici zhruba za 160 milionů korun. Rozšířit by ale potřebovaly i další sjezdovky a na severní straně Ještědu schází široká modrá sjezdovka pro rodiny s dětmi. Nedostatečná je i kapacita retenční nádrže pro výrobu umělého sněhu. Rattaj už dříve uvedl, že toto vše mají v plánu, navíc by chtěl postavit sáňkařskou dráhu a lyžaře přepravovat šestisedačkovou lanovkou.

Autoři | Foto MML

Štítky Skiareál Ještěd, TMR, lyžování, Ještěd, Liberec, investice, Tatry mountain resorts, SaJ a.s., územní plán, Tibor Batthyány, ANO 2011, Sportovní areál Ještěd a.s., ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Ještědu se bude jednat s Tatry Mountain Resort. Druhou nabídku město ani nehodnotilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.