Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberečáci recyklují elektrospotřebiče. Loni odevzdali třeba přes čtyři tisíce televizí

Recyklace starých elektrospotřebičů alespoň v Liberci poměrně dobře funguje. Jen loni obyvatelé stotisícového města odevzdali 4445 televizí, 2119 monitorů a 49 tun drobného elektra. Tím ušetřili například přes sto tisíc litrů ropy, za které by průměrné auto najezdilo přes milion a půl kilometrů.

Díky takzvanému environmentálnímu vyúčtování společnosti ASEKOL můžeme nyní přesně vyčíslit, o kolik elektrické energie, ropy, uhlí, primárních surovin či vody jsme díky recyklaci vysloužilého elektra ušetřili ekosystém Země.

Liberečáci v loňském roce vytřídili 4 445 televizí, 2 119 monitorů a 48 989,87 kg drobných spotřebičů. Tím jsme uspořili 2 087,99 MWh elektřiny, 104 060,41 litrů ropy, 9 587,01 m3 vody a 89,45 tun primárních surovin. Navíc jsme snížili emise skleníkových plynů o 455,11 tun CO2 a produkci nebezpečných odpadů o 1 971,36 tun.

„Výsledek studie jednoznačně prokázal, že zpětný odběr elektrozařízení, i těch nejmenších, má nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. Když si uvědomíme, že recyklace běžných 100 televizorů uspoří spotřebu elektrické energie pro domácnost až na 4 roky, nebo ušetří přibližně 400 litrů ropy potřebných až k sedmi cestám do Chorvatska, jsou to impozantní čísla,“ řekl předseda představenstva společnosti ASEKOL Jan Vrba.

Obyvatelé Liberce mohou pro sběr drobného elektra využívat několik desítek červených kontejnerů, umístěných po celém městě. K dispozici je také sběrný dvůr FCC Liberec v Ampérově ulici, kde lze odevzdat bezplatně jakékoliv elektrospotřebiče včetně velkých typů televizí, ledniček nebo praček.

Autoři | Foto

Štítky recyklace, Liberec, elektrospotřebiče, televize, elektrický spotřebič, ropa, Chorvatsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečáci recyklují elektrospotřebiče. Loni odevzdali třeba přes čtyři tisíce televizí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.