Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Unikátní brusírna se otevřela. Přibližuje život sklářů před sto lety

Unikátní domácí brusírnu skla v Harcubově roubence v Harrachově na Semilsku v sobotu poprvé zpřístupnilo Severočeské muzeum v Liberci. Chalupa je dokladem životního stylu sklářů před zhruba 100 lety. Při vstupu člověk zažívá pocit, že řemeslník zrovna odešel.

Podle odborníků jde zřejmě o jedinou takto zachovanou brusičskou dílnu v České republice. „Říkám tomu časová konzerva, prostě se čas zastavil. Najednou vidíte práci a dílnu řemeslníka a jeho obydlí tak, jak tam žil v roce 1920, 1930 či 1940," uvedl ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek

V roubence postavené před zhruba 200 lety se zachovalo původní vybavení pro broušení a rytí skla. Jsou tam brusičské nástroje, hřídele s brusnými kotouči, na kterých sklář opracovával polotovary, i jeho zástěra nebo opěrky na lokte.

Všichni znají Novosadovu harrachovskou sklárnu, včetně brusírny, ale to je průmyslová velkovýroba. Toto je případ domácké výroby, kdy sklář u sebe doma opracovával pro sklárnu malosériové výrobky," řekl Křížek.

Chalupa je i dokladem toho, jak v minulém století vypadala domácnost skláře. Vybavení ložnice je z počátku 20. století, kuchyně je o něco modernější. Je tam třeba lednice z 50. let minulého století. Dům je mimořádný i tím, že patřil rodině výtvarníka Jiřího Harcuby, který tvořil skleněné reliéfy s portréty slavných umělců. Jeho práce jsou zastoupeny ve sbírkách muzeí a galerií i v zahraničí. Známý je také jako medailér, je mimo jiné autorem pětikoruny. Zemřel v roce 2013.

Roubenka, v níž žil a pracoval už jeho otec a dědeček, stojí v centru Harrachova. „Zakonzervovali ji před 60 lety. Udělali z toho takový památník brusičského řemesla," uvedl Křížek.

Roubenku získalo muzeum začátkem letošního roku prostřednictvím Libereckého kraje darem od Harcubovi rodiny. Stavebně je v relativně dobrém stavu. Cílem je do budoucna ji veřejnosti trvale otevřít. Nyní se provádí stavebně historický průzkum a začala se připravovat i koncepce jejího využití. V úvahu přichází vytvoření stálé expozice o výrobě skla v Jizerských horách a Krkonoších.

Muzeum zřejmě ale bude muset k roubence postavit nějakou vhodnou přístavbu, z prostorových důvodů v ní nelze vytvořit zázemí pro návštěvníky a personál. Zatím tak bude přístupná jen mimořádně, dvakrát až třikrát do roka. Na tento víkend ji muzeum otevřelo v rámci Dnů lidové architektury.

Autoři | Foto Severočeské muzeum

Štítky Hartachov, Harcubova roubenka, brusírna, Severočeské muzeum, řemeslo, Severočeské muzeum v Liberci, Jiří Křížek, Harrachov, muzeum, okres Semily, Česko, Jiří Harcuba, sklo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní brusírna se otevřela. Přibližuje život sklářů před sto lety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.