Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj žádá dotaci na vylepšení podmínek vzácné žabky kuňky

Liberecký kraj žádá dotaci z fondů Evropské unie na projekt, který pomůže vylepšit podmínky pro život a rozmnožování ohrožené žabky kuňky obecné v oblasti Cihelenských a Manušických rybníků na Českolipsku.

Kuňka, která je pro své charakteristické červené skvrny na břiše nazývána také kuňka ohnivá, je silně ohroženým druhem. Na kvalitu biotopu je velmi náročná.

„Přestože jde o rybníky, které patří státu, máme jako kraj ze zákona povinnost o ně pečovat, nemáme velkou šanci přesvědčit vlastníka, byť je to stát, aby nám s financováním projektu pomohl," řekl hejtman Martin Půta (STAN).

Liberecký kraj se zavázal, že pokud s žádostí o dotaci z Operačního programu životní prostředí uspěje, bude se na projektu za zhruba 2,8 milionu korun spolupodílet a je připraven ho předfinancovat.

Lokalita Cihelenské rybníky o rozloze zhruba osmi hektarů leží nedaleko Horní Libchavy na Českolipsku a od roku 2012 je chráněným územím. Tvoří ji čtyři rybníky propojené Stružnickým potokem a přilehlé mokřady, louky a lesy. Jen dva rybníky mají ale vodu, další se proměnil v mokřad a čtvrtý je zcela zarostlý rákosem.

Kraj původně připravoval revitalizaci Cihelenských rybníků za více než 31 milionů korun, tolik peněz ale získat nemůže, proto záměr zredukoval a spojil s úpravou Manušických rybníků. Oblast Manušických rybníků o rozloze bezmála 20 hektarů je také od roku 2012 přírodní památkou. Jde o soustavu sedmi rybníků, které jsou napájeny kanálem z říčky Šporky. O jejich existenci jsou zmínky už ze 16. století.

Nejvzácnějším obyvatelem lokality je právě kuňka ohnivá, která je v Libereckém kraji jinak dost vzácná. Lokalita je ale domovem i dalších obojživelníků, jako jsou rosnička zelená, skokan skřehotavý, skokan hnědý, ropucha obecná, blatnice skvrnitá nebo čolek obecný.

V obou lokalitách budou kvůli oslunění břehů a příbřežních zón vykáceny náletové dřeviny a částečně pokoseny rákosiny a na vhodných místech budou vybudovány tůně jako rozmnožovací a pobytové biotopy pro kuňku ohnivou. V oblasti Cihelenskýchh rybníků budou navíc zbudována i zimoviště pro obojživelníky. Vyskytuje se tam také užovka obojková nebo slepýš křehký.

Autoři | Foto Martin Waldhauser

Štítky kuňka ohnivá, Liberecký kraj, rybník, dotace, projekt, Evropská unie, okres Česká Lípa, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Cihelenské rybníky, Horní Libchava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj žádá dotaci na vylepšení podmínek vzácné žabky kuňky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.