Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zámecký rybník ve Frýdlantu se revitalizuje, práce skončí letos

U zámku ve Frýdlantě začala revitalizace rybníka, který poškodily přívalové deště v červnu 2013. Oprava si vyžádá zhruba osm milionů korun. Termín dokončení je konec letošního roku.

Rybník o rozloze dva a půl hektaru s ostrůvkem je už dva roky vypuštěný. Nutně potřebuje opravit břehy, výpusť se stavidlem i odbahnit. Podle stavbyvedoucího zatím odstranili dřevěné shnilé kůly, kterými byly zpevněné břehy. Místo nich vytváří opevnění z kamene. "Používáme olivinický čedič z místního lomu, máme hotovou asi polovinu. Je to fyzicky hodně náročné, některé kameny mají až půl tuny," uvedl stavbyvedoucí Vladimír Teslík. Podle něj jsou schopni za den udělat zhruba pět až šest metrů. "Odhaduji, že to budeme dělat do srpna až září," dodal stavbyvedoucí.

S odbahněním rybníka se podle něj zřejmě začne v srpnu. "Odbagrovat se musí 30 centimetrů až půl metru nánosů, abychom se dostali na jílovité podloží," řekl Teslík. Odhaduje, že z rybníka vyvezou asi 3800 kubíků bahna. Na konci léta začnou dělníci také stavět novou hráz. "Opevnění se rozebere a výpustní štola se musí přezdít a opravit. Musíme to také vybetonovat, abychom zabránili průsakům vody, a nakonec to znovu obložíme původním kamenem," vyjmenoval stavbyvedoucí. Na hráz se vrátí historické stavidlo, které je nyní demontované a kovář ho repasuje. Podle stavbyvedoucího musí ještě postavit dubovou lávku, na délku bude mít deset metrů a bude spojnicí mezi zámeckým parkem a parkovištěm.

Zámecký rybník byl podle dochovaných záznamů založený zřejmě ve středověku. Revitalizaci předcházel archeologický průzkum. Jako nejzajímavější se ukázal severní záliv, respektive místo původního mlýnského náhonu. Památkářům se v něm podařilo objevit zachované dřevěné konstrukce, pravděpodobně haltýře nebo rybího loviště z doby kolem roku 1550. Nalézt se také podařilo fragmenty keramiky ze 17. století nebo kovové artefakty včetně nekompletního meče.

Obnova rybníka navazuje na revitalizaci přilehlého lesoparku za 11 milionů korun. Díky evropské dotaci prošel park před dvěma lety nejrozsáhlejší úpravou za několik desetiletí. Rybník i park jsou u zámku, který patří k nejrozsáhlejším památkovým celkům v severních Čechách. Spojuje v sobě středověký hrad a renesanční zámek.

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky Frýdlant, zámecký rybník, revitalizace, rybník, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámecký rybník ve Frýdlantu se revitalizuje, práce skončí letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.