Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Všichni jsme hvězdy. Liberecká iQLANDIA uvádí v Planetáriu nový Živák

Položili jste si někdy otázku, jak vůbec vznikl nám známý život ve vesmíru nebo kdy vyhasne Slunce? Tušíte, na jaký poloměr byste museli smrštit Zemi, aby se z ní stala černá díra? Na to vám odpoví v Planetáriu iQLANDIE v komentovaném pořadu Všichni jsme hvězdy. Kromě fulldome projekce a dalších zajímavostí vás čekají i originální „kosmo“ experimenty.

iQLANDIA odstartovala pořad hned na začátku července. „V pětapadesáti minutách se dotýkáme několika témat z oborů astronomie, astrofyziky, chemie, kosmologie a samozřejmě také techniky. Divákům skrze fulldome projekci představíme, jak vesmír vznikal a vyvíjel se. Ukážeme jim Velký třesk, seznámíme je s životními cykly jednotlivých hvězd a přiblížíme jim i vznik chemických prvků potřebných pro život. Chybět nebudou termíny jako například termojaderná fúze, červený trpaslík či supernova a k nim samozřejmě názorné vysvětlení,“ říká Lukáš Durda, jeden z autorů pořadu a vedoucí Planetária.

Mimoto dohlédnete až k těm z nejstarších galaxií, a to prostřednictvím snímků z Hubbleova teleskopu. Rovněž budete mít šanci pozorovat nejrůznější mlhoviny. Máte představu o tom, jak vypadají mlhoviny Helix, Motýlek nebo Zkažené vejce? Řeč ještě přijde na neutronové hvězdy a na původ černé díry

Živák doplněný experimenty

Celý Živák doplňují planetárníci „šprýmovnými“ experimenty. „Pořad je hlavně o interaktivitě mezi námi a diváky, proto je do pokusů zapojujeme. Abychom jim předvedli například zrod hvězd, proměníme lidi originálním způsobem v protony a neutrony,“ doplňuje Durda.

Ke správným pokusům patří i pomůcky. Uvidíte tu Wimshurstův generátor či Astro Blaster. Ten pro představu znázorňuje princip, kterým je hvězdný materiál rozmetáván do vesmíru právě při explozích supernov.

A jak dlouho trvá příprava takového pořadu? „Program jsme chystali a následně pilovali devět měsíců. Momentálně modifikujeme pořad i pro školní skupiny,“ ukončuje Durda.

Autoři | Foto iQLANDIA Liberec

Štítky iqlandia, planetárium, živák, hvězda, vesmír, experiment, Země, Slunce, Hubbleův vesmírný dalekohled, Helix

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všichni jsme hvězdy. Liberecká iQLANDIA uvádí v Planetáriu nový Živák  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.