Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Starají se o Osečnou a teď mají lidé z veřejně prospěšných prací nové zázemí. Na jeho stavbě se sami podíleli

Od roku 2005 využívá Osečná pracovníky veřejně prospěšných prací. A na Osečné je to rozhodně vidět, starají se totiž o údržbu obce, uklízí, sází stromky. A ta jim za to nyní vybudovala důstojné zázemí. Za zmínku stojí, že se právě tito lidé na výstavbě podíleli a i proto jsou náklady poměrně nízké, vyšly na 2,1 milionu korun.

„Jsme jednou z prvních obcí, která začala zaměstnávat prostřednictvím Úřadu práce lidi, kteří dlouhodobě nemohli najít práci. To už v roce 2005. Nyní jich u nás pracuje dvanáct,“ říká starosta Osečné Jiří Hauzer.

A podle něj je to výhodná spolupráce. „Mzdu jim platí Úřad práce, my k tomu z rozpočtu města přidáváme jen odměny,“ dodal s tím, že i z veřejných prací si mohou lidé polepšit. „Měli jsme u nás člověka, který se vyšvihl na pozici informatika a v IT oddělení jedné soukromé firmy pracuje dodnes.“

Sází stromky, sekají trávu

Lidé z veřejně prospěšných prací se starají o drobnou údržbu obce. Sází stromky, sekají trávu, upravují cesty a pomáhají nám například také při rekonstrukci bytů. „Máme s nimi jen tu nejlepší zkušenost, bez nich bychom se neobešli. Zaslouží si důstojné zázemí,“ řekl starosta.

Ze staré stodoly tak vyrostl nový objekt. Zaměstnanci v něm najdou šatny, dále toalety, sprchu i sklad pro nářadí. Pokud bude venku panovat nevlídné počasí, bude jim zde k dispozici místnost, kde se budou moci schovat.

Obec celá akce přišla na 2,1 milionu korun a celý rozpočet významně snížila právě spolupráce s pracovníky z veřejných prací. „Třeba i tyto nové prostory přispějí k tomu, že si lidé z veřejně prospěšných prací uvědomí, jak jsou pro Osečnou potřební. A třeba je to posune dál, k hledání profese, které by se chtěli věnovat celý život a která by jim umožnila žít život podobný většinové společnosti,“ myslí si náměstek hejtmana Pavel Svoboda.

Ze sociálně vyloučených lokalit

Lidé, které umisťuje Úřad práce do obcí na veřejně prospěšné práce, většinou pocházejí ze sociálně vyloučených lokalit. Často jde o bývalé alkoholiky nebo narkomany. „Jsou mezi nimi ale také uchazeči o práci, kterým je přes 50 let, a kteří kvůli svému věku nemohou dlouhodobě sehnat zaměstnání,“ doplnila mluvčí krajského úřadu Marie Šimice.

Město Osečná představilo vedle nového objektu návštěvníkům také nový traktor. Ten pořídila obec, aby pomáhal hlavně v lesích.

Autoři | Foto Krajský úřad

Štítky Osečná, Veřejně prospěšné práce, Úřad práce, Úřad práce České republiky, Jiří Hauzer, Pavel Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starají se o Osečnou a teď mají lidé z veřejně prospěšných prací nové zázemí. Na jeho stavbě se sami podíleli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.