Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na pořádek v okolí cyklostezky dohlíží lidé bez domova. Odměnou jim jsou benefity

Udělej něco pro své okolí, pomůžeme ti nastartovat cestu z ulice. Tak by se ve zkratce dal popsat projekt, který organizuje vedení města společně s městkou policií a dalšími partnery v okolí cyklostezky u Nisy. Kdo by čekal, že se nápad zrodil v hlavě některé z neziskových organizací, mýlí se. S myšlenkou přišel liberecký strážník Jiří Peřina se svou dcerou Karolínkou.

„Myšlenka vznikla při procházce s dcerou, která nechápala vznik nepořádku a proč lidi nejsou schopni uklízet. Při kontrole lokality jsem zjistil, že se zde nachází velké množství osob vyloučených na okraj společnosti,“ prozradil strážník Jiří Peřina. V té době začal vymýšlet, jak motivovat lidi na okraji společnosti k tomu, aby se starali o své okolí. „Tím, že dochází k plnění jak zadaných, tak dobrovolných úkolů dochází i k pozitivnímu obrazu mezi místním obyvatelstvem, protože je vidět přínos pro společnost,“ dodal.

Benefity za úklid

V reálu to vypadá tak, že lidé bez domova zapojení do projektu mají šanci pečovat o své okolí, kde jim je odměnou řada benefitů, které nabízí partneři projektu. Odměnou jim můžou být například stravenky na jídlo, oblečení a v budoucnu například také bydlení. „Z tohoto důvodu vzniklo několik variant řešení. Jednou z nich je vyčlenění chráněných pokojů, kde budou moci mít věci. Tyto prostory se zamknou a klíče budou u provozovatele. Další možností je tzv. Otevřené bydlení. To znamená vyčleněný byt s dohledem sociálního pracovníka,“ doplnil Peřina.

Podle vedení města by nemuselo skončit pouze u oblasti cyklostezky. „Můj cíl je daleko vyšší než oblast kolem cyklostezky, mám zájem na dlouhodobém a systémovém řešení problematiky bezpřístřeší. Už proto, že rostoucí počet se stává sociálním problémem. Proto nově od července pracuje v terénu náš terénní pracovník, jehož prvním úkolem je ve spolupráci s městskou policií monitorovat počty bezdomovců, jejich problémů a posléze je začít postupně motivovat k udržování veřejného pořádku v místě, kde přebývají právě po vzoru Pavlovic,“ shrnul náměstek primátora Ivan Langr (Změna).

Čtvrtinu bezdomovců tvoří senioři

Počet bezdomovců ve stotisícovém Liberci se podle vedení města za poslední dva roky skoro zdvojnásobil. Podle analýzy města žilo v roce 2015 v Liberci 170 lidí bez přístřeší, nyní jich je odhadem asi 300.

Bezdomovců v krajském městě přibývá už delší dobu, ještě před pěti lety šlo maximálně o desítky lidí. Podle Langra je to dáno i tím, že se do Liberce stahují lidé bez domova z celého regionu. "Příčinou je nepochybně větší anonymita krajského města a také více příležitostí k obživě či přenocování," uvedl náměstek primátora.

Mezi bezdomovci je podle něj řada lidí se zdravotním hendikepem, duševním onemocněním, závislostí na alkoholu.

Asi čtvrtinu tvoří senioři. Obvykle přebývají lidé bez domova v nelegálních příbytcích, opuštěných domech či zahradních chatkách. Řada bezdomovců podle Langra dosud neměla žádný kontakt s poskytovateli sociálních služeb a někteří jsou dokonce bez dokladů. "Pokud je nemají, nemohou získat sociální dávky," dodal náměstek.

Strážník s lidským přístupem, říkají kolegové

Jméno Jiří Peřina se v našich článcích neobjevuje poprvé. Pavlovický okrskář předvedl, že je člověkem na svém místě začátkem března tohoto roku, když si v mrazivém počasí všiml modré bundy v rozvodněné Nise poblíž stadionu U Nisy. Bez váhání se vrhl do vody a až tam zjistil, že proud unáší vysílenou ženu. Tu se mu podařilo i díky další přivolané hlídce zachránit. Právě v okolí cyklostezky v Pavlovicích si získal strážník respekt místních, ale také lidí na ulici.  

„Okrskář Jiří Peřina v nich dokázal vzbudit zájem o své okolí a bezdomovci začali s úklidem v bezprostřední blízkosti místa přespávání. Strážník zajistil sběrné pytle, jejich odvoz i pracovní pomůcky. Prvotní úklid v lesíku skrytém před zraky chodců a cyklistů začal již v roce 2016. Na jaře tohoto roku neustal ve svých aktivitách a lidským přístupem postupně přivedl bezdomovce k rozšíření místa úklidu na celou oblast cyklostezky a i některé menší parky. Projekt se dále rozrůstal a oslovil i některé partnery, kteří pracujícím osobám bez domova nabídli bezplatnou pomoc,“ uzavřela mluvčí strážníků Daniela Bušková.

Foto Petr Němec

Štítky Liberec, bezdomovec, městská policie, Ivan Langr, Jiří Peřina, Daniela Bušková, úklid, cyklostezka, Nisa, projekt, Lužická Nisa, Pavlovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pořádek v okolí cyklostezky dohlíží lidé bez domova. Odměnou jim jsou benefity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.