Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký zmrzlinář vyrábí "kopečkovou" tradičním způsobem. Ze žloutků, smetany a regionálních produktů

Není to tak dlouho, co jsme vás informovali o výsledcích testů zmrzlin, které se prodávají v obchodních řetězcích. Nutno dodat, že příliš neobstály. Čokoláda je v čokoládových zmrzlinách spíš jen lákadlem na etiketě. Protipólem zmrzlin vyráběných doslova na běžícím páse jsou například zmrzliny ze zmrzlinářství LEDA v Liberci, kde se stále mražené pochoutky vyrábí tradičním způsobem.

„Do smetanové zmrzliny skutečně používáme čerstvé mléko, žloutky a smetanu. Mléko se smetanou je z farmy ze Železného Brodu. Takže jde o nejvyšší kvalitu,“ říká sympatický zmrzlinář David Stárek a zároveň majitel zmrzlinářství LEDA. Sám přiznává, že za výrobou jeho zmrzlin je hodně řemeslné práce. „Zmrzliny děláme dle vlastních receptů. Nepoužíváme polotovary, umělá barviva a příchutě. Stavíme na super kvalitě, pak je super výsledek zaručen. Nejde to ošidit,“ vysvětluje zmrzlinář, který je držitelem ocenění "Regionální potravina" a také značky "Regionální produkt Jizerské hory."

Vysokou kvalitu zmrzliny drží zmrzlinářství také díky tradičním výrobním strojům, které do zmrzliny zapracovávají pouze potřebné minimum vzduchu a tím vzniká vysoká hutnost mražených krémů.

Základní recepty a více než dvacetileté zkušenosti, jsou převzaty od rodinných přátel.  Zmrzliny manželé Stárkovi stále upravují a zkvalitňují tak, aby uspokojily i nejnáročnější zákazníky. „Chceme, aby lidé poté, co dojedí zmrzlinu, byli spokojeni a cítili její chuť ještě hodně dlouho,“ dodává Stárek.

Jeho zmrzlinu si můžete koupit nejen ve zmrzlinářství na Sokolovském náměstí, ale také přímo v ulicích Liberce ze speciálního zmrzlinářského vozítka.

Pro samotného Davida Stárka je zmrzlina něčím, co ho fascinuje, už od dětství. Podle jeho slov je trend klasických příchutí pomalu na ústupu, lidé se k němu rádi vrací za „zmrzlinovými speciály.“ „Tvrdím, že u nás není nejoblíbenější vanilka nebo citron. Lidem se líbí speciality jako smetanové zmrzliny s italskými krémy a nebo chutě pistácie a slaný karamel,“ dodal. A právě například chuť jeho pistáciové zmrzliny leckoho může překvapit. „Je vyráběna ze skutečných pistácií. Právě proto naše pistáciová zmrzlina chutná jako skutečné ořechy,“ vysvětlil Stárek.

Velký úspěch mají také jeho ovocné sorbety, které jsou vhodné i pro vegany. „S ostružinovým sorbetem jsme například vyhráli ocenění "Regionální potravina libereckého kraje 2016". V sezóně pořizujeme čerstvé ovoce, které si pak uchováváme také ve zmraženém stavu. Pokud dojde, můžeme tuto zmrzlinu vyrábět až zas v další sezoně,“ uzavřel.

Zmrzlinářství LEDA na Sokolovském náměstí můžete každý pracovní den navštívit mezi 11:00 a 18:00, o víkendu otevírá o dvě hodiny později. Nutno dodat, že všechny jeho zmrzliny jsou bezlepkové.

Foto Bezedný Frank

Štítky Liberec, zmrzlina, zmrzlinářství LEDA, David Stárek, regionální potravina, smetana, Železný Brod, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký zmrzlinář vyrábí "kopečkovou" tradičním způsobem. Ze žloutků, smetany a regionálních produktů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.