Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Liberci začala tříletá rekonstrukce interiéru kostela sv. Antonína Velikého

V Liberci začala rekonstrukce interiéru hlavního kostela sv. Antonína Velkého, který stojí v sousedství radnice v historickém centru stotisícového města. Hotová by měla být do tří let a vyžádá si přes 13,5 milionu korun.

Gotický kostel byl první kamennou stavbou v Liberci a je nejstarší památkou ve městě. Trojlodní chrám církev v posledních letech postupně rekonstruuje.

„Nyní nastává třetí fáze generální opravy kostela, začínáme dělat interiéry," uvedl arciděkan římskokatolické církve v Liberci Radek Jurnečka.

Jako první přišly na řadu kostelní lavice a venkovní dveře s kováním. „Velká oprava lavic i dveří se dělá po více než sto letech," dodal arciděkan.

Kostel stojí v centru Liberce od konce 16. století, v průběhu minulých staletí se postupně rozšiřoval a poslední větší renovací prošel na konci 19. století. Tehdy získal i věž vysokou 70,5 metru, jež je nejvyšší ve městě. Z té doby pocházejí i všechny tři novogotické oltáře, vitrážová okna a další interiérové prvky.

Právě vitrážová okna, která nejsou v dobrém stavu, by měla přijít v rámci oprav jako další na řadu. „Některá (okna) se dokonce začala vlastní vahou sypat," uvedl Jurnečka. V kostele je 16 vitráží. Po stranách hlavní lodě kostela jich je 12 s motivem apoštolů, každá vitráž má na výšku tři metry a na šířku 2,5 metru. Sixtinská madona v presbytáři je vysoká pět metrů.

V kostele jsou ještě vitráže s motivy zrození a vzkříšení Krista a Nejsvětější Trojice. Zajímavostí je, že u vitráží věnovaných rodem Liebiegů tváře andělů představují portréty dětí tohoto rodu.

Vitráže se budou opravovat postupně. „Je to náročná práce. Každá se musí odvézt do dílny, tam se teprve bude opravovat a pak se musí znovu usadit zpátky," dodal arciděkan.

Ještě složitější bude obnova varhan z druhé poloviny 19. století, potrvá zhruba rok a půl. „Spousta rejstříků je už nefunkčních, spousta táhel je navázána různými šňůrkami a tkaničkami, takže je to zapotřebí obnovit. A skříň je trochu napadená červotočem," dodal Jurnečka.

Na opravu interiéru církev získala dotaci z přeshraničního programu, pokrýt by měla zhruba 85 procent nákladů. Zbytek zaplatí církev ze svých prostředků a chystá se vypsat i sbírku stejně jako na předchozí etapu, kdy se podle arciděkana vybralo přes půl milionu korun.

Autoři | Foto Římskokatolická církev v Liberci

Štítky Liberec, kostel sv. Antonína Velikého, kostel, interiér, Antonín Veliký, církev, Radek Jurnečka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci začala tříletá rekonstrukce interiéru kostela sv. Antonína Velikého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.