Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sloni v ZOO slaví svůj den. Chystají se prohlídky slonince nebo speciální stezka

Speciální program připravila liberecká ZOO na Mezinárodní den slonů. Ten připadá na 12. srpna, v zoologické zahradě se ale bude slavit už o den dříve. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout zázemí slonince, ale uvidí i běžnou krmnou dávku slona, nebo co všechno tato zvířata ve sloninci zničila.

„Během prohlídek se návštěvníci od našich ošetřovatelů dozví spoustu zajímavých informací nejen o životě slonů, ale také o našich slonicích, Rání a Bale,“ říká mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

Komentované prohlídky budou probíhat v 10.00, 11.00, 13.00 a 14.00, sraz je vždy 10 minut před začátkem exkurze v prostorách hlavního vchodu do zoo.

Návštěvníci si v den akce mohou také projít Sloní stezku a vyluštit sloní kvíz. Zajímavosti ze sloního života a jejich chovu nabídnou i stanoviště umístěná nedaleko sloní expozice, kde bude možné spatřit například běžnou krmnou dávku sloního jedince, preparát sloní lebky, sloní stoličku či veterinární a ošetřovatelské pomůcky.

„Dále chystáme i ukázku zničených předmětů a nářadí, které během let padly za oběť sloní síle, hmotnosti či zvědavosti,“ dodala mluvčí.

Chov slonů v ZOO Liberec započal v roce 1958, kdy do zahrady přijela asi dvouletá samice slona indického, Kity. Její ubikace a výběh se nacházel v prostorách úseku dnešních stájí. V roce 1967 do ZOO přiletěla z indické Kalkaty čtyřletá Rání, která je v Liberci dosud. V roce 2013 získala zahrada slonici jménem Bala z německé ZOO Münster. Bala vyrůstala jako mládě v přírodě v Myanmaru, poté prošla berlínským cirkusem a dvěma zoologickými zahradami. Kvůli její problematičtější povaze bylo obtížné jí v těchto institucích začlenit mezi ostatní chované slony. V liberecké zoo si naštěstí se starší slonicí Rání hned porozuměla a dnes společně tvoří stabilní dvojici.

Autoři | Foto ZOO Liberec

Štítky ZOO Liberec, sloninec, Rání, zoologická zahrada, zahrada, Zoologická zahrada Liberec, Myanmar, Kalkata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sloni v ZOO slaví svůj den. Chystají se prohlídky slonince nebo speciální stezka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.