Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Legionáři rozpoutají ve Vesci válečnou bitvu

Připomenout bílá místa historie a zároveň nabídnout divákům kvalitní zážitek. To si klade za cíl chystaná rekonstrukce válečné bitvy ve Vesci, která se koná 9. září.

Napětí jako při sledování živého akčního filmu má přinést ukázka válečných bojů, kterou chystají místní legionáři. Předvedou ji při zářijové oslavě Dětského dnes ČSOL, Libereckého kraje a SBD Sever ve sportovním areálu ve Vesci.„Díky své členitosti je toto místo pro náš scénář výjimečně vhodné,“ libuje si František Gábor z liberecké jednoty Československé obce legionářské.

Předlohou pro rekonstrukci bitvy se pořadatelům staly veřejnosti dosud málo známé historické události z konce roku 1944 spojené s obléháním severofrancouzské pevnosti Dunkerque, do nichž se úspěšně zapojila i Československá samostatná obrněná brigáda ve Velké Británii. „Chceme lidem připomínat významná dějinná fakta. Ještě víc nám jde ale o to, aby si odnesli skutečný zážitek,“ dodává Gábor.

Do ukázky válečných bojů doprovázené bohatými pyrotechnickými efekty se zapojí přes 150 nadšenců z vojenských klubů z širokého okolí. Ty se také postaraly o zapůjčení a zprovoznění cenných skvostů ze soukromých sbírek historické armádní techniky, například i legendární americkéstíhačky P 51 Mustang. „Válečné bitvě, která začne v 15.00 hodin, bude předcházet v 13.00 hodin ukázka z výcviku aktivních záloh. Přiletí na ni taktické letectvo armády včetně bojového vrtulníku MI 24,“ připomíná ředitel SBD Sever Petr Černý.

Bytové družstvo obnovilo spolu s legionáři tradici Dětského dne poprvé před pěti lety.  V posledních letech akci podporuje i Liberecký kraj. Program tvoří od 10:00 hodin komentované ukázky zásahů policie, hasičů, vězeňské služby a armády. Mimo dětských atrakcí nabídne den i fotolety vrtulníkem nebo malování na obličej. „Občerstvení nebude letos zajišťovat jen jediná firma, ale vařit a grilovat od čerstvých ryb až po masa tam budou prodejci z našich farmářských trhů,“ doplňuje Michal Buzek z pořadatelské  společnosti Elset. Pro větší komfort návštěvníků jednají pořadatelé s  dopravním podnikem o zajištění kyvadlové dopravy. Vloni mítink pro rodiny s dětmi přilákal do Vesce rekordních 10 tisíc návštěvníků.

Tisková zpráva | Foto Legionariliberec.cz

Štítky Liberec, Vesec, bitva, František Gábor, Michal Buzek, Liberecký kraj, Československá samostatná obrněná brigáda, Velká Británie, Petr Černý, Dunkerk, Vězeňská služba České republiky, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legionáři rozpoutají ve Vesci válečnou bitvu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.