Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budovy původního generálního štábu v Ralsku půjdou k zemi. Demolice vyjde na 11,5 milionu

Liberecký kraj postupně odstraňuje ruiny, které zůstaly v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Teď půjdou k zemi tři budovy generálního štábu. Demolici zajistí Krajská správa silnic LK, která má bývalý vojenský prostor ve správě. Předpokládaná hodnota demoličních prací je asi 11,5 milionu korun.

V bývalém vojenském prostoru je stále asi 170 budov a také asfaltové a betonové plochy. To všechno chce kraj postupně odstranit, celkem ale bude potřeba asi 150 milionů korun. „Objektů v dezolátním stavu jsou v prostoru desítky a jejich možné další využití, je vzhledem k stavu, opravdu nereálné. Prioritně se zaměřujeme na demolice těch nejhorších, u kterých hrozí enormní riziko zřícení,“ vysvětlil hejtman Martin Půta.

Už loni kraj nechal zdemolovat dva havarijní objekty za 3,5 milionu korun včetně kulturního domun, letos tedy přijde na řadu generální štáb. „V Ralsku se nachází přes 170 budov a dvacet z nich se nachází v blízkosti obydlené části Ploužnice, a ty je potřeba co nejdříve zdemolovat,“ řekla statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová.

Kraj na demolici sehnal peníze díky vyšším daňovým příjmům z loňského roku. „Na demolice objektů v Ralsku máme v rozpočtu připraveno 10 milionů korun,“ dodala Volfová.

Podle ní by kraj chtěl i v příštím roce v demolicích pokračovat a vyčlenit by opět mohl asi deset milionů korun. Po zkušenostech z loňského roku bude veřejná zakázka vypsána v režimu design&build.

„To znamená, že vybraný zhotovitel zajistí zpracování realizační dokumentace prováděných prací, statického návrhu postupu bouracích prací a technologického postupu při zabezpečení bouracích prací. Výsledkem demoličních prací musí být kompletní odstranění objektů z pozemků, a to za sjednanou celkovou nabídkovou cenu,“ uzavřel náměstek Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Loni se pak kraji díky tomu při demolici kulturního domu podařilo ušetřit asi milion korun.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Ralsko, vojenský prostor, Liberecký kraj, generální štáb, demolice, Vojenský prostor Ralsko, Jitka Volfová, Martin Půta, Marek Pieter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budovy původního generálního štábu v Ralsku půjdou k zemi. Demolice vyjde na 11,5 milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.