Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Jablonci začne demolice dvou domů na nepřehledné křižovatce

V Jablonci nad Nisou začne ještě v tomto týdnu demolice dvou domů na nepřehledné křižovatce Ostrý roh. Na jejím místě by příští rok měla vzniknout okružní křižovatka, kterou plánuje Krajská správa silnic Libereckého kraje. Na demolici získal Jablonec milionovou dotaci z ministerstva pro místní rozvoj, zhruba půl milionu přidá radnice ze svého.

Křižovatka Ostrý roh leží na jedné z frekventovaných příjezdových tras od Liberce a odbočuje z ní cesta do zimních středisek v Janově nad Nisou a Bedřichově. Do křižovatky vjíždějí i desítky aut od blízkého supermarketu a čerpací stanice. Křižovatka leží v zatáčce a výhled navíc komplikují právě domy, které stojí až u silnice. K zemi proto půjde bývalá restaurace na křižovatce ulic Palackého a Janovská a bytový dům v Želivského ulici na protější straně křižovatky.

"Stavby se postupně rozeberou jen mechanicky bez použití trhavin tak, aby demolice neohrožovaly bezpečnost ani stabilitu sousedních nemovitostí a okolí zbytečným hlukem a prachem nad přípustnou míru," řekl k postupu demoličních prací vedoucí oddělení investiční výstavby jabloneckého magistrátu Pavel Sluka. Bourat se podle něj bude za provozu. Případná dopravní omezení budou jen na dobu nezbytně nutnou.

"Milionovou dotaci z ministerstva město získalo pod podmínkou, že do konce listopadu 2020 bude na místě zbouraných domů nová okružní křižovatka. Tu ale bude stavět Krajská správa silnic Libereckého kraje, nikoli město," uvedl náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD). Podle hejtmanova náměstka Marka Pietera (Starostové pro Liberecký kraj) by práce na výstavbě kruhového objezdu měly začít příští rok. "Náklady jsou kolem 26 milionů korun," dodal.

Jablonec není jedinou obcí v Libereckém kraji, která z ministerstva pro místní rozvoj získala dotaci na demolici. V nedalekém Josefově Dole mohou díky dotaci zbourat ruiny domu, kde přespávali bezdomovci. Na jeho místě vznikne odpočinková plocha pro seniory z nedalekých domů. S žádostí o dotace na demolice uspěly také radnice Chrastavy, Nového Města pod Smrkem a Prysku. Dohromady z ministerstva získaly 12 milionů korun.

Autoři | Foto město Jablonec nad Nisou

Štítky Jablonec nad Nisou, Ostrý roh, demolice, dům, silnice, Liberecký kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Liberec, Janov nad Nisou, Bedřichov, Lukáš Pleticha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Volek

Demolice opět jaksi nezačala...

Pátek, 25. srpna 2017, 06:59Odpovědět

V Jablonci začne demolice dvou domů na nepřehledné křižovatce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.