Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na náměstí v Hrádku nad Nisou se po 70 letech vrací morový sloup

Na náměstí v Hrádku nad Nisou se po více než 70 letech vrací morový sloup se sousoším sv. Anny samotřetí. Autorem kopie je sochař Vojtěch Míča. Z původního sloupu se prakticky nic nedochovalo, jen část základny, kterou ale není možné kvůli degradaci materiálu použít. Včera dělníci pod dohledem sochaře osazovali na náměstí sloup, samotné sousoší bude hotové až v říjnu, řekl Míča.

"Morový sloup sv. Anny samotřetí postavili hrádečtí jako poděkování po morové epidemii v roce 1714. Z náměstí byl odvezen v dubnu roku 1945. Kde se nachází, není s určitostí jisté. Podle některých byl v dalších letech odvezen na skládku na Kristýně, podle jiných skončil v základech panelových domů na sídlišti Pod Tratí," řekl k historii památky ředitel hrádeckého multifunkčního centra Brána Trojzemí Vít Šrupl. Na náměstí po sloupu zůstal jen pískovcový kámen v dlažbě. Archeologové pak pod ním objevili ještě jeden díl soklu.

O návratu morového sloupu na náměstí rozhodli před několika lety obyvatelé města v anketě. Peníze na něj se podařilo získat v rámci česko-německého projektu Paměť v krajině Trojzemí, do něhož se mimo Hrádku nad Nisou zapojily také Frýdlant, Žitava a Oybin. "Rekonstrukce se v rámci projektu dočkají i čtyři sochy u kostela svatého Bartoloměje nebo kaple Panny Marie Pomocné v osadě Uhelná," dodal Štrupl. Ve Frýdlantu zase za evropské peníze obnovují téměř zapomenutou křížovou cestu.

Nový morový sloup bude stejně jako ten původní z pískovce. Protože ale původní lomy už v regionu nejsou, zvolil Míča pro sloup a podstavec božanovský pískovec a socha bude z pískovce hořického. "Snažili jsme se co nejvíc držet předlohy, fotodokumentace ale není úplně perfektní, takže ta kopie sv. Anny samotřetí je volnou kopií," řekl sochař. Práce na barokním morovém sloupu pro něj není žádnou novinkou, už přes 20 let se Míča vedle vlastní tvorby věnuje restaurování podobných památek.

Autoři

Štítky Hrádek nad Nisou, morový sloup, náměstí, sloup, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na náměstí v Hrádku nad Nisou se po 70 letech vrací morový sloup  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.