Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Liberecký kraj získal 3,7 milionu korun na ošetření významných alejí

Liberecký kraj získal z evropských fondů 3,7 milionu korun na ošetření dvou významných alejí na Frýdlantsku a Českolipsku. Obnovy by se tak měla dočkat cenná stromořadí z Albrechtic do Vítkova a z Kamenického Šenova do Slunečné. Práce by měly začít ještě letos na podzim a skončí příští rok na jaře.

Alej podél téměř čtyři kilometry dlouhé cesty z Albrechtic do Horního Vítkova tvoří 552 stromů, především javorů a jasanů. "Kořenové náběhy jsou zde prakticky součástí komunikace, proto je potřeba ošetření stromů. Budou se dělat prořezy a chceme zachránit stromy, které jsou použitelné, stromy poškozené houbovými chorobami budou vykáceny a nahrazeny novými," uvedla krajská radní Radka Loučková Kotasová (ANO). Alej z Kamenického Šenova do Slunečné tvoří 118 stromů, hlavně jírovce, javory a jasany. "Tady projekt počítá s dosadbou 31 stromů a v případě delší aleje do Vítkova dokonce s 98 novými stromy," dodala.

S obnovou stromořadí počítá také česko-polský projekt "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha", který začal letos na jaře. Projekt za 7,7 milionu eur (200 milionů Kč) počítá s rekonstrukcí zhruba 25 kilometrů silnic. V plánu je také obnova a ošetření alejí podél čtyř silnic, které na projekt navazují - z Frýdlantu na Kunratice, z Frýdlantu na Dolní Řasnici z Raspenavy na Krásný Les a z Nového Města pod Smrkem do Dolní Řasnice. "Rekonstruováno bude 7,2 kilometru alejí," uvedl hejtman Martin Půta (STAN). Projekt počítá s ošetřením 215 stromů a výsadbou 333 nových.

Stromy nechá Krajská správa silnic Libereckého kraje vysázet také podél cyklostezky ve Frýdlantu. Zhruba 600 metrů dlouhou trasu by měly lemovat jabloně, ostatní stromořadí budou tvořit převážně lípy, javory a jasany s výjimkou aleje na Kunratice. Tam se bude sázet i 16 třešní. "V letošním roce se počítá s odstraněním náletů, ošetřením stromů, kácením a výsadbou ovocných stromů. Na jaře roku 2018 se pak budou sázet zbylé stromy," dodal hejtman. Obnova těchto alejí přijde na 2,4 milionu korun, 80 procent získal kraj z Operačního programu Životní prostředí.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Liberecký kraj, alej, strom, projekt, Kamenický Šenov, Albrechtice, okres Česká Lípa, Frýdlant, Frýdlantsko, Radka Loučková Kotasová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj získal 3,7 milionu korun na ošetření významných alejí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.