Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zanedbané okolí přehrady se pomalu mění. Celá revitalizace spolkne skoro šedesát milionů

Liberecká přehrada má roky co dohánět, aby se stala opravdovým centrem odpočinku tak, jak to většina Liberečáků chce. Mluví se o tom roky, ale nikdy se to nepovedlo. Teď se alespoň dílčí věci vylepšují, desítky milionů ale město do okolí i do samotné přehrady chce investovat. A do roku 2019 má být hotovo.

Co je největším problémem přehrady? Co člověk, to názor. Město tak musí řešit mnoho věcí, ze kterých pak má vzniknout areál pro relaxaci.

Někomu vadí špatná voda, vždyť do přehrady tečou splašky z domů. Tady bude investice velká. „Dojde k rozšíření splaškové kanalizace, město podpoří výstavbu domácích čistíren odpadních vod a spolu s SVS chce také vyřešit problém s kanalizační stokou Zvolenská, která již kapacitně nestačí,“ popsala mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Co dál? Lidem vadí cesta, která je po každém dešti rozbahněná a plná kaluží. Tady už se začíná něco dít a oprava cesty už začala.

Město si pak během srpna vyzkoušelo, jaké by to bylo, kdyby Zvolenská ulice byla pro auta uzavřená. Na sociálních sítích to přineslo vzrušené debaty, ale chodci, běžci či cyklisté si sem nakonec cestu našli. „Ověřili jsme si, že zavření Zvolenské ulice nevyvolalo žádný dopravní kolaps,“ dává reakce Jana Korytáře tušit, kterým směrem se asi budoucnost Zvolenské bude ubírat.

Už teď lidé kolem přehrady najdou nová mola, u hlavní pláže je nový vstup do vody. U samotné stavby přehrady se objevilo workoutové hřiště.

A co je v plánu dál? Úprava pláže, schodů ze Zvolenské ulice, vybudování dalších schůdků do vody a malých mol na obou stranách přehrady, výměna nevhodných laviček a odpadkových košů v přilehlém lesoparku a revitalizace parků v ulicích Blahoslavova a Pekárkova a U Kláštera.

„Připravujeme veřejné projednání celého záměru, aby se k němu mohli vyjádřit hlavně Liberečané,“ dodáví Korytář.

Hotovo má být v roce 2019 a město chce kromě vlastních peněz získat dotace. Celkové předpokládané náklady činí cca 58 milionů korun. „Počítá se se spoluúčastí SVS a.s. a dalších zdrojů. Město chce na projektu spolupracovat zejména s Povodím Labe, které je správcem samotné přehrady,“ uzavřela Kodymová.

Autoři | Foto

Štítky Liberec, Harcov, přehrada, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zanedbané okolí přehrady se pomalu mění. Celá revitalizace spolkne skoro šedesát milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.