Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Gripeny se chystají na průlet nad Libercem

Dvojici letounů Gripen vyšle nad Liberec Armádní záloha taktického letectva při sobotním Dětském dni ve Vesci. „Odstartuje z mateřské základny v Čáslavi a provede opakovaný průlet nad sportovním areálem,“ upřesnil mluvčí jednotky Tomáš Maruščák. Napětí a emotivní podívanou, plánovanou na 13:00, by mohly překazit jen husté mraky.

Zatímco ostatní letouny taktické jednotky létají pouze během pracovních dnů, Gripeny JAS-39 zařazené do Integrovaného systém protivzdušné a protiraketové obrany NATO mají denně předepsané ostré cvičné lety. „Startují na pokyn z nadřízeného stupně. Ten sídlí v německém Uedemu,“ upřesňuje Maruščák.

Na přehlídku moderní armádní techniky naváže v 15.00 hodin neméně vzrušující ukázka válečných bojů, kterou chystají místní legionáři. „Chceme připomenout bílá místa historie a zároveň nabídnout divákům zajímavý zážitek,“ říká František Gábor z liberecké pobočky Československé obce legionářské. Připravené manévry budou vzpomínkou na 73. výročí dosud málo známé historické události obléhání severofrancouzské pevnosti Dunkerque, do nichž se úspěšně zapojila i Československá samostatná obrněná brigády ve Velké Británii. „Chceme lidem připomenout  významná dějinná fakta a přidat skutečný prožitek,“ doplňuje Gábor.

Do ukázky válečných bojů doprovázené bohatými pyrotechnickými efektyse zapojí přes 150 nadšenců z vojenských klubů z širokého okolí.Ty se také postaraly o zapůjčení a zprovoznění cenných skvostů ze soukromých sbírek historické armádní techniky, například i legendární americkéstíhačky P 51 Mustang nebo stíhač tanků Jackson.„Přijede i člen brigády, 95letý veterán Alexander Burger, který sám přiznává, že na přežití války vlastně nebyl připravený,“ doplňuje za pořadatele Michal Buzek ze společnosti Elset.

Tradici Dětského dne obnovilo s legionáři před pěti lety v Liberci Bytové družstvo Sever. „Vloni už mítink pro rodiny s dětmi přilákal do Vesce rekordních 10 tisíc návštěvníků,“ upřesňuje ředitel SBD Sever Petr Černý.V posledních letech akci podporuje Liberecký kraj.

Program tvoří od 10 hodin komentované ukázky zásahů policie, hasičů, vězeňské služby, městské policie a armády.Mimo dětských atrakcí a workshopů nabídne den i fotolety vrtulníkem nebo malování na obličej. O pestřejší občerstvení než při minulých ročnících se postarají prodejci z obnovených farmářských trhů. Dopravní podnik zase zajistí bezplatnou kyvadlovou dopravu linkou 111 z Fügnerovy ulice.

Tisková zpráva | Foto gripenblogs.com

Štítky Liberec, dětský den, Vesec, Gripen, Čáslav, František Gábor, NATO, Československá samostatná obrněná brigáda, Petr Černý, Vězeňská služba České republiky, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gripeny se chystají na průlet nad Libercem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.