Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Houby rostou, ale je jich méně. Velké rozdíly jsou mezi lokalitami

Houby v Libereckém kraji stále rostou, zejména ale hřibovitých není tolik jako třeba ještě před deseti dny. Jsou i velké rozdíly mezi lokalitami. Někde nerostou vůbec, ale jsou místa, kde jich je stále hodně, alespoň podle mykologa Zdeňka Peldy.

„Velká vlna hřibovitých, která byla před deseti dny, tak pomalu doznívá. Změnilo se také počasí, je chladněji, ale houby se dají stále najít," uvedl Zdeněk Pelda.

Zvyšuje se podle něj podíl hnědých hřibů, zejména oblíbených panských. Hodně je nyní také bedel. „Více je i kozáků," dodal.

Podle Peldy se už začínají postupně objevovat typické podzimní houby. „Už jsem našel václavky, to je takový signál podzimu," řekl.

Mykolog si také všiml, že druhově jsou nyní lesy pestřejší, i když hlavně přibývají houby, které nejsou k jídlu. „Třeba muchomůrka citronová, která dokáže růst v obrovském množství. Objevují se podzimní čirůvky, které také většinou nejsou jedlé, pavučince, ryzce," uvedl.

Na jedlé houby jsou nyní poměrně bohaté lesy na Ještědu v Liberci. „Solidně se dá nasbírat i v Hamru na Jezeře," přidal další tip Pelda.

Podle ohlasů lidí na houbařských webech rostě poměrně hodně hřibů na Semilsku, poměrně úspěšní bývají houbaři i v Jizerských horách. Houby se dají najít i na Českolipsku. „Jsou místa, kde rostou poměrně dost a jsou místa, kde je to horší. Chodíte třeba půl hodiny a nepotkáte houbu. Většinou se ale něco najde," uvedl mykolog Josef Slavíček.

I podle něj je v lesích pestrý sortiment. „Hřibovité houby rostou dá se říci všechny, které se sbírají. Jsou také hodně holubinky, tu a tam ještě růžovky, které už ale odcházejí. Začínají bedly, jsou i kozáci a křemenáče," dodal.

Houbaři, kteří si nejsou jistí svými nálezy, mohou přijít každé pondělí mezi 16:00 a 17:00 do poradny na libereckém vlakovém nádraží. Poradna bude i součástí rozsáhlé výstavy hub, která se bude konat v muzeu v České Lípě příští týden od pátku do neděle. Své úlovky mohou na výstavě prezentovat i samotní houbaři.

Autoři | Foto Vašek Fleišman

Štítky houby, Liberecký kraj, houbaření, les, křemenáč, Josef Slavíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Houby rostou, ale je jich méně. Velké rozdíly jsou mezi lokalitami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.