Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Poutní kostely v Hejnicích a Horní Polici národními památkami

Poutní kostely v Hejnicích a Horní Polici budou novými národními kulturními památkami. Obě barokní památky tak získají nejvyšší ochranu. V Libereckém kraji se tím počet památek s tímto statusem rozroste na 16. Liberecký kraj původně navrhoval tři památky, ještě poutní kostel v Bozkově na Semilsku, ten ale ministerstvo kultury nevybralo.

V současné době má Liberecký kraj 14 národních kulturních památek. Kromě osmi hradů a zámků, které spravuje Národní památkový ústav, je mezi nimi také Dlaskův statek v Dolánkách, horský hotel a vysílač Ještěd, brusírna sklárny v Harrachově se strojním vybavením, Janatův mlýn v Buřanech, hospodářský dvůr zámku v Zákupech a poutní chrám sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí, který je zatím jediným kostelem v kraji s nejvyšší památkovou ochranou. Další dva kostely budou podle Vinklátové na seznam zařazeny na konci října.

Areál poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici na Českolipsku vyrostl na místě husity vypáleného gotického kostela. Podle legendy byla v roce 1523 na břehu Ploučnice nalezena soška Panny Marie, zbožné ruce ji vytáhly z vody a darovaly zdejšímu kostelíku. Soška byla brána jako nebeský dar a lidé se jí přicházeli poklonit. Dnes je součástí hlavního oltáře a místo jejího vylovení z řeky připomíná mariánský sloup. Současnou barokní podobu získalo poutní místo při přestavbě na přelomu 17. a 18. století. Dnes je však v havarijním stavu a čeká ho rekonstrukce za více než sto milionů korun.

Kostel Navštívení Panny Marie v Hejnicích stojí na místě starého poutního místa, jehož počátky sahají do 12. století, současnou podobu získal v 17. a 18. století. Památková ochrana se podle Vinklátové ale nebude týkat celého areálu. "Problematická je z pohledu památkové péče razantní přestavba v bývalém františkánském klášteře po roce 2000, kde se nyní nachází Mezinárodní centrum duchovní obnovy," doplnila radní pro památkovou péči v Libereckém kraji Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Z tohoto důvodu navrhlo podle Vinklátové oddělení památkové péče k prohlášení za národní kulturní památku areál kostela s ambitem, gotickou soškou Panny Marie nazývané Sličná Matka (Mater Formosa) a prostranstvím před kostelem.

Autoři | Foto Venca Trávníček

Štítky Hejnice, Horní Police, poutní kostel, kostel, Liberecký kraj, národní kulturní památka, Panna Marie, Ministerstvo kultury České republiky, Květa Vinklátová, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poutní kostely v Hejnicích a Horní Polici národními památkami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.