Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rozšiřování dolu Turów straší obce v okolí. Ministerstvo dá miliony na sledování stavu spodních vod

Ministerstvo životního prostředí dá 30 milionů korun na rozšíření monitoringu spodních vod na Frýdlantsku v souvislosti s obavami ze ztráty zdrojů pitné vody kvůli plánovanému rozšíření těžby uhlí v polském dole Turów nedaleko česko-polské hranice. Peníze by měly zajistit sledování spodních vod do roku 2020, pokračovat by ale mělo až do roku 2044.

Výsledky poslouží jako podklad pro jednání s polskou stranou o případných opatřeních či kompenzacích.

V oblasti Frýdlantu, Hrádku nad Nisou a Chrastavy už dnes vysychají studně a mizí potoky a s plánovaným rozšířením dolu Turów se to zřejmě ještě zhorší. Vyplývá to ze studie, kterou si nechaly zpracovat vodohospodářské společnosti na české straně.

Regionu hrozí, že přijde o zdroje vody. Na řešení akutního nedostatku pitné vody pro 30.000 lidí bude v takovém případě v nejbližších letech třeba miliarda korun, a naplní-li se černé scénáře, stamiliony navíc. Obce ani kraj na to peníze nemají.

Další programy zajistí náhradní zásobování

„Nepřipustíme, aby desítky tisíc lidí přišly o vodu," řekl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Spolu s ministerstvem zemědělství připravuje další dotační program, z něhož bude možné čerpat peníze na přípravu projektů, které by zajistily v případě potřeby náhradní zásobování vodou. Náklady na přípravu projektů se podle něj v současnosti odhadují zhruba na 160 milionů korun. „O programu by měla ještě v říjnu jednat vláda," řekl.

Kolik v něm bude peněz zatím odhadnout nedokázal, počítá ale se spoluúčastí vodohospodářských firem. Hnědouhelný důl v Polsku zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044.

Důl by se měl rozšířit podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. Dnes je hranice dolu zhruba kilometr daleko, posunout by se měla asi na 300 metrů od nejbližšího obydleného českého území v Uhelné na Hrádecku. Podle informací z databáze EIA počítá vlastník i s prohloubením dolu až do 80 metrů pod úroveň hladiny moře, což by mohlo přilehlé oblasti zcela připravit o vodu.

Polská strana možný problém přiznala

„Polská strana pod naším tlakem poprvé nedávno přiznala, že může dojít, především kolem jímacího území Uhelná k ovlivnění množství podzemních i povrchových vod těžbou nebo rozšířením dolu Turów, a že je připravena to kompenzovat finančně," řekl ministr Brabec.

Poláci také ale podle něj na jednání s českou stranou slíbili, že jsou připraveni udělat technická opatření, která by škody minimalizovala. Představit je slibují v rámci dokumentace EIA, kterou chtějí předložit do konce letošního roku.

Autoři | Foto panoramio.com

Štítky Turów, ministerstvo, MŽP, spodní vody, podzemní voda, Důl Turów, peníze, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Frýdlantsko, Richard Brabec, Frýdlant, Hrádek nad Nisou, Chrastava, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozšiřování dolu Turów straší obce v okolí. Ministerstvo dá miliony na sledování stavu spodních vod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.