Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ještěd získá bezbariérový přístup a renovací projde i ochoz. Na celkovou rekonstrukci nejsou peníze

Horský hotel na Ještědu se v brzké době zase o malý kousek vylepší a zrenovuje. Odborná komise už vybrala, jak bude vypadat další podoba ochozu a stavba také získá celoroční bezbariérový přístup. Celková rekonstrukce je ale zatím v nedohlednu, protože na ni není možné získat evropské dotace.

Dílčí renovace provede ateliér Jiřího Krejčíka, který vybrala odborná komise složená z architektů i projektantů a zástupců spolku Ještěd 73, který je hlavním motorem obnovy Ještědu.

Komise vybírala z celkem sedmi návrhů a nyní se bude jednat o podrobných podmínkách renovace, časovém harmonogramu a dalších náležitostech.

„Složili jsme devítičlennou komisi, ve které zasedli renomovaní odborníci i zástupci spolku Ještěd 73, a posoudili jsme všechny návrhy jak z hlediska architektonického, tak i proveditelnosti představovaných řešení,“ řekl Vít Vážan, předseda komise.

I pro Liberecký kraj je obnova stavby na Ještědu důležitá. Velkou komplikací jsou ale peníze. „Pravidla dotačního zdroje EU neumožňují získat evropské prostředky na rekonstrukci památky, ve které je provozována komerční činnost. To se Ještědu týká a zdá se, že výjimka je vyloučená,“ vysvětlila Květa Vinklátová, krajská radní pro kulturu.

Podle ní se do celkové rekonstrukce bude muset zapojit stát. „Ještěd je tak významná památka a symbol nejen pro obyvatele Liberce a Libereckého kraje, ale celé České republiky. Jediná stavba v zemi, jejíž architekt získal významnou Perretovu cenu. V tomto případě vidíme jako nezbytné zásadní angažmá státu z pohledu financování rekonstrukce,“ dodala.

Autoři | Foto jested.cz

Štítky Ještěd, Ještěd 73, renovace, Jiří Krejčík, Evropská unie, Liberecký kraj, Květa Vinklátová, Česko, bezbariérový přístup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ještěd získá bezbariérový přístup a renovací projde i ochoz. Na celkovou rekonstrukci nejsou peníze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.