Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V bývalém vojenském prostoru Ralsko půjdou k zemi další budovy

V bývalém vojenském prostoru Ralsko půjdou k zemi další budovy. Demolice objektů bývalého generálního štábu přijde Liberecký kraj na 3,3 milionu korun. Projektanti původně náklady odhadli na více než trojnásobek, ušetřené peníze tak kraj může použít na zbourání dalších budov a přípravu projektů. Na příští rok už kraj připravuje další demolice.

Někdejší vojenský prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala do počátku 90. let sovětská armáda. K vojenským účelům ale sloužil zhruba od poloviny minulého století. Ralsko patří k lokalitám nejzatíženějším pobytem sovětských vojsk. Největším problémem je letiště Hradčany, kde byla kontaminována podzemní voda i zemina - hlavně leteckými palivy. Liberecký kraj převzal část prostoru od státu v roce 2007. "V současné době je tam ještě 177 objektů, některé stojí a jsou v havarijním stavu, jiné už se zřítily," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

První bourání v prostoru začalo už loni. K zemi šla ruina někdejšího kulturního domu sovětské armády. Do tří budov bývalého generálního štábu by se těžké stroje měly zakousnout zhruba za měsíc. Dodavatel už je vybrán, čeká se na podpis smlouvy. "Chceme to mít v každém případě zbourané ještě letos, dodavatel na to má 60 dní," řekl Jan Růžička, ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje, která prostor spravuje. Zatímco loni se vyčištěný pozemek zalesňoval, tentokrát bude jenom zatravněný, protože v sousedství jsou betonové plochy, které ještě bude třeba odstranit.

"Primárně chceme zdemolovat 20 objektů, které jsou nejblíže obydlené části Ralska. V současné době krajská správa silnic připravuje projektovou dokumentaci na zdemolování ubikace, velké kotelny s velkým skladem uhlí a bývalé stanice technické kontroly a připravuje se dalších 17 dokumentací na ty nejhavarijnější budovy," dodal Čáp. V příštím roce počítá kraj v návrhu rozpočtu na demolice s 16,5 milionu korun. Zatím je podle Volfové musí platit ze svého, dotační program vypsalo letos ministerstvo pro místní rozvoj jen pro města a obce.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Ralsko, demolice, Liberecký kraj, Vojenský prostor Ralsko, Sovětská armáda, Hradčany, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bývalém vojenském prostoru Ralsko půjdou k zemi další budovy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.