Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obyvatelé Libereckého kraje odevzdali za první půlrok 21 tun baterií k recyklaci

Odevzdáváte baterie k recyklaci? Čím dál více obyvatel Libereckého kraje je nevhazuje do běžného odpadkového koše. Jen v první polovině letošního roku odevzdali obyvatelé našeho kraje 21,2 tuny použitých baterií. V přepočtu to znamená 48 gramů na jednoho obyvatele, což zhruba odpovídá 2 tužkovým bateriím typu AA.

Podle neziskové organizace Ecobat, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií, výrazně narostl sběr do venkovních červených kontejnerů, do kterých se vybralo 4,4 tun baterií. To je o 61 procent více než za stejné období loňského roku. Stále větší roli při propagaci třídění hrají v kraji jednotlivá města a obce. Celkově kraj vykazuje ve srovnání s loňským prvním pololetím mírné, sedmiprocentní, zlepšení.

„Radost nám dělají školy Libereckého kraje, které jsou zapojené do projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. V těchto školách probíhá dlouhodobý vzdělávací program zaměřený na třídění baterií a drobných elektrospotřebičů a jsou zde umístěny sběrné nádoby na použité baterie. Do nich se v prvním pololetí vybralo 4,4 tuny baterií,“ říká Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti Ecobat a dodává: „Těší nás zintenzívnění spolupráce s městy a obcemi v kraji. Jejich aktivní přístup se též promítá do pozitivních výsledků.“

V minulém roce se v Libereckém kraji podařilo vytřídit a k recyklaci odevzdat 38,1 tun baterií, což představovalo rekordní devětačtyřicetiprocentní meziroční nárůst. V dlouhodobém srovnání lze i letošní výsledky považovat za mírně nadprůměrné.  K nárůstu množství vybraných baterií přispívá zvyšující se dostupnost sběrných míst. Baterie je dnes možné odevzdat téměř na každém rohu – od červených venkovních kontejnerů, přes sběrné dvory, sběrná místa v obchodech, na úřadech, ve firmách či ve školách. Nejbližší místo, kam mohou odnést baterie, si lidé mohou najít na interaktivním vyhledavači mapa.ecobat.cz.

Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Liberecký kraj, baterie, recyklace, Ecobat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Libereckého kraje odevzdali za první půlrok 21 tun baterií k recyklaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.