Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Štola pod hrází jablonecké přehrady se otevře veřejnosti. Povodí Labe očekává stovky návštěvníků

Útroby hráze jablonecké přehrady se veřejnosti otevřou v sobotu 21. října. Díky vstřícnosti Povodí Labe budou moci zájemci nahlédnout do štoly pod hrází nádrže. O prohlídku je nejen mezi Jablonečany velký zájem. Jen v roce 2011 prohlídky injekční štoly jablonecké přehrady zúčastnilo téměř 800 lidí.

„Prohlídka je zdarma, ovšem není možné si ji dopředu rezervovat,” upozorňuje Petra Handlířová z Jabloneckého kulturního a informačního centra, které akci spolupořádá. „Sraz zájemců je u vstupního objektu v parku pod hrází. První prohlídka začne v 10 hodin, poslední v 16 hodin. Dovnitř se půjde v doprovodu pracovníků Povodí Labe. Ve štole je stálá teplota kolem šesti stupňů, v létě i v zimě, takže rozhodně doporučujeme teplejší oblečení a pevnou obuv. Délku jedné prohlídky odhadujeme na 20 minut,” upřesňuje Petra Handlířová.

Vodohospodáři štolu vybudovali v letech 1999 až 2000, aby zamezili průsakům v podloží nádrže, které ohrožovaly stabilitu přehrady a hrozily možnou katastrofou. Štola je dlouhá 263 metrů s vnitřními rozměry 1,8 x 2,1 metru a vede pod základy hráze. Pokud tedy máte strach z uzavřených prostor, měli byste si návštěvu štoly rozmyslet. Ne každému procházka takovým tunelem dělá dobře.

Foto Roman Čejka

Štítky Jablonec nad Nisou, přehrada, Jablonecká přehrada, hráz, štola, prohlídka, Labe, Povodí Labe (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štola pod hrází jablonecké přehrady se otevře veřejnosti. Povodí Labe očekává stovky návštěvníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.