Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dvakrát málem uhořel, létání se mu stalo osudným. Válečný hrdina bude mít pamětní desku

Válečný hrdina plukovník František Truhlář bude mít v místě svého tragického skonu v Lomnici nad Popelkou pamětní desku. Odhalena bude příští týden v sobotu při vzpomínkové akci 100. výročí Truhlářova narození. Truhlář je lomnický rodák a čestný občan města.

„Příběh Františka Truhláře je neuvěřitelným příkladem pevného charakteru, morální síly a odhodlání překonat nepřízeň osudu," uvedl místostarosta Lomnice Zdeněk Rajm.

O životních osudech československého letce, střelce a stíhače britské RAF byl v roce 2008 natočen dokumentární snímek Nepřítel osudu. Jeho život byl dvakrát poznamenán plameny.

Jako jediný přežil 

Truhlář v roce 1939 opustil vlast, aby bojoval proti nacistickému Německu. Vstoupil jako zadní střelec bombardéru do Britského královského letectva. Při návratu z jeho třetího náletu v říjnu 1940 letadlo pohltily plameny a celá posádka kromě něj uhořela. Utrpěl těžké popáleniny a přišel o tvář.

Prodělal mnoho plastických operací a po několikaletém léčení se do kabiny letounu vrátil, tentokrát jako vycvičený stíhač. „Podruhé do jeho života vstoupila nepřízeň osudu při návratu z operačního letu nad Normandií. Tehdy došlo za špatného počasí při přistávacím manévru ke kolizi jeho stíhačky s překážkou," uvedl Rajm. Letadlo se vzňalo a již vyléčené části obličeje a těla mu podruhé znetvořily plameny.

Ani podruhé to František Truhlář nevzdal a po řadě plastických operací se uzdravil a opět se vrátil k létání. Rok po válce se vrátil do Československa a podílel se na výcviku nových pilotů pro obnovené československé letectvo. Musel přitom od některých snášet kruté a nešetrné narážky na svoji znetvořenou tvář.

Kvůli své tváři byl vykázán z vlaku

„Byl dokonce jednou vykázán z kupé ve vlaku, prý kvůli tomu, že svým zjevem straší děti," uvedl místostarosta.

Tragický se devětadvacetiletému Truhlářovi stal let 3. prosince 1946 z Prahy do Brna. Jako obvykle při něm zaletěl nad rodné město, aby pozdravil jeho obyvatele. Podle vyprávění svědků prováděl leteckou akrobacii. Nízko letící letoun zavadil o střechu domu u sokolovny a havaroval. Truhlář v jeho troskách zahynul.

Právě na sokolovně bude odhalena pamětní deska. Program vzpomínkové akce je plánovaný na celý den. Na zámku budou zahájeny výstavy, bude tam i maketa válečného letounu Spitfire ve skutečné velikosti či dobový tábor RAF. Vzpomínková akce bude i u pomníku, který má Truhlář ve městě od roku 1971.

Nad městem proletí gripeny, v divadle se budou promítat filmy a přednášku tam bude mít vojenský historik. Na počest Truhláře bude večer na zámku koncert smyčcového souboru pod vedením lomnického rodáka a houslového virtuosa Jaroslava Šonského.

Autoři | Foto lomnice.info

Štítky František Truhlář, pamětní deska, Lomnice, Royal Air Force, Lomnice nad Popelkou, Nacistické Německo, Praha, Československo, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvakrát málem uhořel, létání se mu stalo osudným. Válečný hrdina bude mít pamětní desku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.