Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bankéři navštívili základní školy. Žáky osmých a devátých tříd upozornili na rizika internetu

Pod hlavičkou projektu České bankovní asociace „Bankéři jdou do škol“ vyrazili už po čtvrté vrcholoví manažeři bank mezi mladé lidi. V letošním ročníku se zaměřili na žáky osmých a devátých tříd základních škol napříč Českou republikou. Více než čtyřicet bankéřů ukázalo studentům, jaká nebezpečí jim na internetu hrozí, a představili základní pravidla bezpečného užívání internetu. Bankéři navštívili také školy na severu Čech.

Veřejností je kyberbezpečnost v Česku stále podceňována. „Reakce od žáků na přednášku jsou velice pozitivní, tak nás zajímalo, zda stejný postoj má i zbytek veřejnosti. Ochota zúčastnit se přednášek už tak vysoká není a klesá s věkem a vzděláním respondenta. Mladí lidé do 30 let by se zúčastnili v 67 procent, zatímco senioři ve věku 60+ už jen ve 44 procent. Důvodem je podle nich nedostatek času nebo u seniorů pocit, že už takové informace nepotřebují,“ říká k projektu „Bankéři jdou do škol“ odborník na kyberbezpečnost a poradce ČBA pro platební styk a digitalizaci Tomáš Hládek.

Právě Kyberbezpečnost nabývá s rozvojem digitalizace všech možných služeb na významu. „Využívání internetu k zábavě, vzdělávání, ale i ke spravování osobních financí a k nákupům v e-shopech je dnes pro mnohé z nás běžné. Ne všichni jsme ale stejně opatrní. Nejohroženější v tomto směru jsou především mladí lidé, kteří internet využívají nejvíce a s bezpečností si často hlavu nedělají,“ komentuje Tomáš Hládek.

I proto se bankéři prostřednictvím diskuse s názornými příklady snažili žákům vysvětlit, jaký význam má pravidelná změna hesel, zabezpečení počítače a mobilního telefonu nebo ochrana citlivých údajů, a naopak jaká rizika mohou plynout ze špatné identifikace podvodných webových stránek či z otevírání nevyžádaných emailů.

„Česká bankovní asociace se snaží na tyto nástrahy upozornit i širokou veřejnost. Letos jsme například v rámci kampaně #bezpecnebanky připravili sérii 4 krátkých videí, která se objevila i v televizi. Tyto spoty s trochou nadsázky představují nejčastější chyby, kterých se lidé dopouštějí v online prostředí a díky nimž mohou snadno přijít o peníze na svých bankovních účtech,“ doplňuje Tomáš Hládek.

Štítky Liberec, bankéř, banka, základní škola, Internet, Česko, Česká bankovní asociace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bankéři navštívili základní školy. Žáky osmých a devátých tříd upozornili na rizika internetu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.