Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vichřice Herwart způsobila na městské zeleni škody za skoro 800 tisíc korun, zhruba 80 stromů popadalo

Liberec dokončil sčítání škod po vichřici Herwart, která zasáhla celou Českou republiku koncem října. Extrémně silný vítr napáchal na městských pozemcích škody za skoro 800 tisíc korun. Celkem na nich popadalo zhruba 80 stromů, ale další jsou nalomené a ohrožují tak svým případným rozlomením své okolí. Proto se musí odstranit.

„Správci jednotlivých lokalit nacházejí navíc v porostech další a další dřeviny, které se vlivem silného větru a podmáčeného terénu vyklonily z osy růstu až dodatečně, a i u těchto dřevin bude odbor ekologie a veřejného prostoru muset přistoupit k havarijnímu kácení,“ popsala mluvčí města Jana Kodymová.

Velké škody jsou také na území celého kraje. Lesáci nepamatují, aby během tak krátké doby popadalo tolik stromů. Podle odhadů vichřice zničila 150 tisíc krychlových metrů dřeva, což odpovídá zhruba 30 procentům roční těžby.

Na odstranění polomů se bude pracovat do června příštího roku. „V lesních porostech zůstává mnoho nahnutých či nalomených stromů, které by mohly návštěvníky lesů ohrozit,“ řekla krajská mluvčí Markéta Žitná. Nebezpečí pádu stromů se pak může zvýšit se sněžením nebo dalším větrem, ale padat mohou i z ničeho nic.

Vítr způsobil škody také na domech a památkách. Jednotka profesionálních hasičů z Jablonce nad Nisou vyjela začátkem listopadu k neobvyklému zásahu do Jindřichovic pod Smrkem. Větrem ulomený kříž na věži barokního kostela tam zaměstnal specializovanou skupinu lezců.

„Kříž na kopuli se při vichřici zlomil a obyvatelé Jindřichovic se báli, že někomu ublíží. Visel dolů a hrozilo, že se úplně ulomí,“ shrnula mluvčí hasičů Pavlína Bílková. Hasičům se podařilo pomocí automobilové plošiny, jejíž rameno dosáhne do výšky 42 metrů, nalomený kříž z věže bezpečně odstranit. 

Větrem ulomený kříž zaměstnal raspenavské hasiče už koncem října. Nalomený kříž se pokoušeli z věže sundat, aby v době dušiček neohrožoval návštěvníky hřbitova, který kostel obklopuje. Nepodařilo se to, 37 metrů dlouhé rameno plošiny k němu nedosáhlo.

Silný vítr komplikoval život na Liberecku

Neděle, 29. října 2017, 12:07

Silný vítr komplikuje život na Liberecku
Popadané stromy na sídlišti Rochlice

Foto MML

Štítky vítr, vichřice, Liberec, Herwart, Liberecký kraj, Markéta Dědková, Jana Kodymová, Pavlína Bílková, strom, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vichřice Herwart způsobila na městské zeleni škody za skoro 800 tisíc korun, zhruba 80 stromů popadalo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.