Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Základní škola Kaplického v Liberci má dvě nové odborné učebny a bezbariérový přístup

Dvě nové odborné učebny a bezbariérový přístup má Základní škola Kaplického v Liberci. Úpravy stály bezmála 21 milionů korun. Jde o jeden z projektů Liberce, jejichž cílem je zvyšování kapacity či zlepšení kvality výuky ve školách, které jsou rozvojové.

"Původně byla ZŠ Kaplického malá škola. My ji potřebujeme dobudovat jako plnohodnotnou, protože Doubí, kde se nachází, je rozvojová oblast," uvedl náměstek primátora pro školství Ivan Langr (býv. Změna pro Liberec). Mezi další rozvojové školy, kde se letos či příští rok chystá město s pomocí dotací investovat, patří ZŠ nám. Míru, ZŠ Jabloňová a ZŠ 5. května.

Do školy Kaplického chodí bezmála 350 dětí, jako její součást funguje od loňského podzimu i waldorfská škola. Jako odloučené pracoviště působí v centru města. Hlavní budova školy je ale na okraji Liberce. Stavební práce trvaly zhruba pět měsíců od loňských letních prázdnin. Bezbariérový přístup byl vytvořen vybudováním venkovního nájezdu a schodiště do druhého patra bylo doplněno rampou pro přepravu vozíčkářů. Nové odborné učebny vznikly nad jednopatrovým krčkem, jenž spojuje školu s tělocvičnou. "Přistavělo se jedno patro," uvedl ředitel školy Pavel Zeronik.

Jedna odborná učebna slouží pro výuku cizích jazyků a druhá pro přírodovědu, zeměpis, chemii a fyziku. "Takové odborné učebny jsme tady dosud neměli," řekl Zeronik. Očekává od nich zkvalitnění výuky. V jazykové učebně mají žáci k dispozici počítače, internet, webkameru i sluchátka. "Učitel může zvolit individuální přístup a poslouchat a mluvit s každým žákem zvlášť, aniž by ostatní rušil," uvedl ředitel. Podle něj bude možné do budoucna navázat i spolupráci s nějakou školou ze zahraničí. Žáci tak budou moci konverzovat na dálku s dětmi ze školy třeba v Německu či Anglii. Druhá odborná učebna by měla vnést do výuky více praxe, pomocí počítačových simulací mohou žáci například při fyzice měřit rychlost či v chemii hodnoty pH. Vybavení nových učeben stálo přes čtyři miliony korun.

Celkové náklady projektu byly 20,8 milionu korun, z toho radnice hradila jen deset procent. Dotaci se podařilo získat z Integrovaného regionální operačního programu. Liberec předpokládá, že na své školské projekty bude moci čerpat z tohoto programu přes sto milionů korun.

Autoři | Foto Jan Vrabec

Štítky Liberec, ZŠ Kaplického, škola, rekonstrukce, učebna, bezbariérový přístup, projekt, Ivan Langer, Německo, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Základní škola Kaplického v Liberci má dvě nové odborné učebny a bezbariérový přístup  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.