Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na dně Atlantiku leží nacistická ponorka Reichenberg. Muzeum ji chce najít

U-206 Reichenberg. To je název ponorky, která ve službách nacistického Německa za druhé světové války podnikala bojové mise. Ta třetí koncem roku 1941 se jí stala osudnou a potopila se v Atlantiku. Dodnes leží na jeho dně se znakem Liberce na věži. Nový projekt Severočeského muzea chce celý osud ponorky zmapovat a také ji vyzvednout na pevninu.

Válečné stroje nacistického Německa dostávaly názvy podle důležitých měst Říše. A právě Liberec jako hlavní město Sudet takovým městem byl. A tak se kromě pilotované střely Fi-103 německý název města objevil i u ponorky U-206.

Celkem jich bylo vyrobeno 568 a Reichenberg byl jednou z nich. Její kapitán Herbert Opitz pak z rukou libereckého starosty Eduarda Rohna a krajského zástupce NSDAP Porscheho převzal listiny a patronační dopis.

Tři bojové mise

Na vodu šla ponorka 17. května 1941 a vydala se na celkem tři bojové mise. Z té poslední se ponorka nevrátila, v listopadu v Atlantiku najela na britskou minu a klesla ke dnu. Pravděpodobně v Biskajském zálivu u francouzského pobřeží.

Dosud zde leží, na věži má znak Liberce a uvnitř kroniky města, obrázkové mapy, dopisy a fotografie z Liberce.

A právě osud ponorky Reichenberg se rozhodlo zmapovat Severočeské muzeum, kterému Liberec na projekt Dokumentace ponorky U-206 Reichenberg přidá 185 tisíc korun.

„Cílem projektu je kompletace historie stroje a posádky U-206 Reichenberg, zmapování pohybu U-206 při cestě na poslední bojovou misi, lokalizace a dokumentace vraku U-206, po dohodě s  úřady vyzvednutí volných artefaktů vraku, putovní výstava, publikace a dokumentární film, zpracování osudů zachráněných britských pilotů,” uvedla náměstkyně primátora Karolína Hrbková.

Dokument Discovery Channelu

Projekt mají na svědomí Ivan Rous z libereckého muzea, Pavel Šercl z Jizerskohorského technického muzea a Petr Fatka z Nautica. O jejich bádání se už dokonce zajímá Discovery Channel, který o něm natočí dokument.

„Nejedná se zde o nějaké zbožné uctívání ponorky jako stroje na zabíjení, naopak se pokusíme uvést téma do velmi širokých souvislostí,“ řekl Ivan Rous.

Městská dotace bude použita na archivní rešerše a poplatky v německých, britských a  polských archivech včetně cest, nákup práv k dokumentům, fotografiím a poplatky pro archivy v USA, nákup databází o poloze vraků v Biskajském zálivu, náklady na terénní výzkum v oblasti St. Nazaire, náklady na pronájem lodi se sonarem. Případné potápění k vrakům je financováno z jiných zdrojů.

Autoři | Foto nautica.cz

Štítky ponorka, Reichenberg, projekt, Severočeské muzeum, Liberec, Atlantský oceán, muzeum, Nacistické Německo, Severočeské muzeum v Liberci, druhá světová válka, Discovery Channel, Porsche

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dně Atlantiku leží nacistická ponorka Reichenberg. Muzeum ji chce najít  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.