Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Frýdlant chce zchátralý areál bývalého Slezanu. Může tu být sběrný dvůr i rekreační plochy

Notně zdevastovaný areál staré textilky Tiba a nyní Slezanu chce do svého majetku město Frýdlant. V polovině července má jít celý areál do dražby a radnice se bojí, jaký by byl osud textilky, v níž pracovaly generace frýdlantských obyvatel. Vyvolávací cena je 3,5 milionu korun.

„Pro město je odkup areálu bývalé Tiby a později Slezanu Frýdek – Místek jedinečnou příležitostí. Areál je kompletně zasíťovaný, jsou tam přípojky na elektrickou energii, vodu, veřejnou kanalizaci a také na plyn. Pořizovací náklady nejsou nikterak vysoké a možností, jak tento prostor využít ve prospěch města je řada,“ řekl místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Přesunout by se sem mohl sběrný dvůr, vzniknout zde může kompostárna a prostor je tu i na rekreační plochy. „Tyto zóny je možné vybudovat v místě, kde při povodni proudí voda a pro jiné stavby jsou nevhodné. Jde přibližně o 15 procent daného území v blízkosti řeky Smědé,“ vysvětlil starosta Dan Ramzer.

Řešila se také ekologická zátěž, kterou bývalá textilka představuje. Frýdlant má ale k dispozici dvě analýzy, podle kterých to není takový problém. „Míra zatížení není havarijní. Není tedy nutná ani demolice budov z ekologických důvodů a na základě rozborů bylo zjištěno, že míra kontaminace nepředstavuje významná rizika pro lidské zdraví,“ doplnil starosta.

Dalším důvodem je také ochrana před nejrůznějšími spekulanty, areál by chátral dál, nebo by jej mohl nový majitel zavést odpadky, jako se to stalo na Frýdlantsku v jiných lokalitách.

V případě, že se městu areál podaří získat, usilovat chce i o dotace například na regeneraci brownfieldu nebo na realizaci sběrného dvoru.

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky Tiba, Slezan, Frýdlant, dražba, sběrný dvůr, Jiří Stodůlka, Dan Ramzer, Smědá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant chce zchátralý areál bývalého Slezanu. Může tu být sběrný dvůr i rekreační plochy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.