Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vězni v Rýnovicích se mohou vyučit obráběčem kovů. Berou to jako šanci získat zaměstnání

Někteří odsouzení v jablonecké věznici Rýnovice si od získání výučního listu slibují, že jim pomůže snadněji získat práci po skončení trestu. V Rýnovicích mohou absolvovat tříletý obor obráběč kovů. Vzdělávací středisko ve věznici funguje od roku 1983. Výuční list od té doby získalo skoro 1000 odsouzených. Dnes se ve věznici závěrečné zkoušky úspěšně složilo 12 lidí.

Každoročně věznice přijme do oboru asi 40 vězňů ze všech věznic v republice, kteří o studium projeví zájem. Ne všichni ho ale dokončí. „Víme, že zhruba 80 procent je úspěšných," uvedl ředitel věznice Rýnovice Vlastimil Kříž.

Důvody předčasného ukončení studia jsou u odsouzených různé. „Nestíhají se vzdělávat, nemají dostatek sil a motivace nebo poruší nějaký řád ve výkonu trestu," dodal.

Podle mistra odborného výcviku Josefa Zámečníka mají učni největší problém s udržením pozornosti. Letos bylo k závěrečným zkouškám připuštěno 26 vězňů. Dnes je úspěšně složilo 12 lidí, ostatní to čeká v úterý. „Písemný test dopadl dobře, praktická na výborně," řekl jeden z čekatelů na závěrečnou ústní zkoušku, jednačtyřicetiletý František Novosad.

Z dřívějška je vyučený autoklempířem, tento obor ale považuje za perspektivnější. „Mám kamaráda, který má firmu na obrábění kovů. Říkal, že když budu mít vyučák, tak přimhouří oči a vezme mě, i když nemám čistý trestní rejstřík," uvedl.

Větší šanci získat práci po skončení trestu očekává od výučního listu i devětadvacetiletý Jiří Vyleťal, který má zkoušky už úspěšně za sebou. V Rýnovicích se rozhodl obor absolvovat, i když má maturitu z obchodní akademie. „Tím, že mám záznam v trestním rejstříku, tak ho lépe využiji než maturitu," řekl.

Trest mu vyprší za dva měsíce, práci se zřejmě pokusí získat v mladoboleslavské Škodě. Vedoucí učiliště v Rýnovicích Jindřich Fajfr uvedl, že nemá přesná čísla, jak jsou odsouzení po skončení trestu úspěšní při hledání zaměstnání. „Zpětnou vazbu máme jen od některých absolventů, někteří se uplatnili," řekl. Zaznamenal ale, že s ohledem na nízkou nezaměstnanost, nároky některých firem klesají a trest už nebývá překážkou.

Náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Zimmel uvedl, že se věznice v zemi snaží odsouzeným nabízet studium a rekvalifikace v oborech, o které je na trhu práce zájem. Žádaní jsou podle něj vedle obráběčů kovů i svářeči nebo kuchaři. „Naší ambicí do budoucna je, aby velcí zaměstnavatelé měli možnost si školit a připravovat své budoucí zaměstnance i v prostorách věznic," dodal Zimmel.

Autoři | Foto Věznice Rýnovice

Štítky věznice, vězni, Rýnovice, práce, studium, kovy, František Novosad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vězni v Rýnovicích se mohou vyučit obráběčem kovů. Berou to jako šanci získat zaměstnání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.