Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mládě labutě přišlo o křídlo, protože ho lidé krmili pečivem

Jít krmit kachny, labutě a další opeřence patří mezi oblíbené činnosti. Tahle labuť ale doplatila na lidskou neznalost. Pečivo totiž v ptačím jídelníčku nemá co pohledávat.

Za krmením kachen i labutí se vydávají celé rodiny. Nejpopulárnější jsou samozřejmě mláďata. Tento zájem se ale vymstil mláděti labutě, které přišlo na svět letos na jaře v pražské Stromovce.

Právě zájem ze strany veřejnosti se mu stal osudným. Kvůli krmení pečivem přišlo před pár týdny o křídlo. „Pečivo obsahuje plno sacharidů, ale postrádá důležité minerály a živiny. Nejnebezpečnější je pak právě u mláďat, která rostou a vyvíjí se,“ vypráví Zuzana Pokorná, hlavní ošetřovatelka Záchranné stanice hlavního města Prahy.

Důsledkem nedostatečně vyvážené stravy, která akorát zaplní ptákům žaludek, jsou různé deformace peří i kostí, kterým se přezdívá „andělská křídla“. I dospělým jedincům může ale způsobit pečivo celou řadu zdravotních problémů. „Mohou se vyskytovat například vady opeření nebo zažívací problémy,“ komentuje ošetřovatelka. 

Na snímku mládě labutě se zdeformovaným křídlem

Amputace andělského křídla

Čím krmit ptáky

Co přinést k vodě?
Žito, pšenice, rýže, ptačí zob, pokrájený salát, brokolici, kedlubnu, oves, kukuřici, čočku, speciální granule

Co dát do krmítka?
Proso, slunečnici, mák, lněné semínko, lůj, ovesné vločky, oříšky, jablko

I přes veškerou snahu záchranné stanice se výživou poškozené křídlo mladé labutě zachránit nepodařilo a před pár týdny ho museli amputovat. „Podobně na tom byly dvě labutě, jednu se podařilo zachránit, tato bohužel o křídlo přišla,“ vysvětluje Pokorná.

Tím se zhoršily i šance na její návrat do volné přírody. Svůj domov by půlroční labuť mohla v budoucnu možná najít na Vltavě, zatím ale zůstává v záchranné stanici. „Jelikož Vltava nezamrzá, mohla by zde i handicapovaná labuť najít zázemí a nebyla by jediná. Některé labutě například po srážce s trolejbusem zde také žijí,“ dodává Pokorná.

Podobný případ přitom není ojedinělý, jejich počet dokonce stoupá. „V poslední době zaznamenáváme nárůst podobných problémů u volně žijících ptáků, příčinou je pravděpodobně zvýšená obliba o jejich krmení,“ říká ošetřovatelka.

Po vánočních svátcích se běžně na hladině rybníků, přehrad a jezer pohupují rozmočené kousky cukroví, starého chleba a výjimkou není ani vánočka. Tučné, slazené a solené jídlo přitom nepřináší ptákům nic dobrého. Stejně nebezpečné suroviny končí často i v krmítkách. Pro ptáčky přitom může být taková potrava smrtelná. Nejlepší variantou při krmení ptáků je využít základní nezpracované suroviny, které jsou dostupné i v přírodě.

Foto pixabay.com, Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy

Štítky labuť, pečivo, krmení, amputace, křídlo, záchranná stanice, ptáci, Vánoce, Zuzana Savková, Stromovka, kachna, jaro, rodina

Mládě labutě přišlo o křídlo, protože ho lidé krmili pečivem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.