Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nerušte sokola, na Vraní skály u Hrádku je zákaz vstupu

Sokol stěhovavý patří mezi kriticky ohrožené druhy. Přesto se mu tu a tam nějaké místo zalíbí a je šance, že tam vyvede mladé. Právě takovým místem jsou Vraní skály.

Vraní skály najdete nedaleko Hrádku nad Nisou. Jsou oblíbeným cílem procházek a výletů. Nyní je tam ale přísný zákaz vstupu, který se vztahuje i na horolezce. „Z důvodu hnízdění kriticky ohroženého sokola stěhovavého je zakázán vstup a provozování horolezectví na lokalitě Vraní skály,“ uvádí Správa CHKO Lužické hory.

Zákaz potrvá až do 30. června. Možná si říkáte, zda by nestačilo se chovat tiše. Jenže toto opatření není radno brát na lehkou váhu. Pokud by někdo hnízdící sokoly vyrušil, mohou opustit hnízdo. „Takové vyrušení mívá za následek nejen opuštění hnízda ale také úhyn mláďat,“ informuje Správa.

Navíc, pokud vás strážci CHKO přistihnou, že jste sem vyrazili, zákaz nezákaz, může vám hrozit pokuta ve výši až sto tisíc korun. Každý, kdo má ale rád přírodu, jistě toto opatření pochopí a na výlet vyrazí někam jinam. Může třeba jen o kousek vedle, na Horní skály na Horním Sedle. Tam neplatí ani zákaz vstupu, ani zákaz lezení.

Ohleduplně a především tiše by se ale neměli lidé chovat jen v Lužických horách. Sokol totiž hnízdí i v různých lokalitách Českého ráje. I zde by se tak měli turisté chovat obzvlášť tiše.

Foto pixabay.com

Štítky Vraní skály, sokol stěhovavý, sokol, ochrana, CHKO, Lužické hory, Český ráj, skála, Hrádek nad Nisou

Nerušte sokola, na Vraní skály u Hrádku je zákaz vstupu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.