Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi zřejmě klesne

Snížení pokuty za přechod k jinému mobilnímu operátorovi a zkrácení lhůty pro převod telefonního čísla předpokládá vládní novela o elektronických komunikacích, kterou v úvodním kole podpořila Sněmovna. Změny by měly vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku k poklesu cen. Předloha nyní zamíří k posouzení do hospodářského výboru. Bude na to mít měsíc místo obvyklých dvou.

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi by podle novely měla klesnout z 20 na pět procent z ceny, která jim ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. V případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících jejího trvání nehradili nic. Doba pro převedení čísla při změně mobilního operátora by se měla zkrátit z deseti na dva dny. Zákazník by při přechodu ke konkurenci také nemusel kontaktovat svého dosavadního operátora.

Poslanec ANO Patrik Nacher avizoval pozměňovací návrh, který by měl předlohu dál upřesnit. Například převod čísla by měl trvat dva pracovní, nikoli dva kalendářní dny, aby byla lhůta splnitelná, když zákazník ukončí smlouvu v sobotu nebo v neděli. Měl by třeba také vzniknout kalkulátor, díky němuž by si klienti mohli nezávisle porovnat ceny jednotlivých operátorů.

Nejsilnější opoziční ODS sice předlohu podporuje, soudí však, že problém současných cen v zásadě nevyřeší. "Jediné, co může pomoci, je zvýšení konkurence vstupem nového operátora," řekl předseda občanskodemokratických poslanců Zbyněk Stanjura.

Piráti dnes stáhli svůj návrh novely stejného zákona, která počítala se snížením pokuty za přechod k jinému operátorovi rovněž na pět procent. Ve Sněmovně je ještě návrh poslanců TOP 09, kteří chtějí zkrátit výpovědní lhůty u smluv s mobilními operátory maximálně na sedm dní. Týkalo by se to smluv na dobu neurčitou, které lze nyní vypovědět nejdříve za 30 dní.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky operátor, pokuta, změna operátora, telefon, mobil, mobilní operátor, Patrik Nacher, ANO 2011, Zbyněk Stanjura, ODS, TOP 09

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi zřejmě klesne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.