Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Testování na zvířatech. Podle ochránců nekonečný problém. Umírají pro nás, volají

Po celém světě si dnes ochránci zvířat i široká veřejnost připomínají Světový den laboratorních zvířat (World Day for Laboratory Animals) ustanoven v roce 1979. Každoročně na problematiku testování všemožných produktů na zvířatech upozorňují v souvislostí s tímto dnem stovky organizací.

Cílem je upozornit a informovat společnost, že denně žije mnoho zvířat určených pro testování v hrozných podmínkách. I když žije? Spíše přežívá. Jsou pouze součástí laboratorního procesu, součástí výroby. Testování si na zvířatech vybírá krutou daň v podobě kožních problémů, různých onemocnění, bolesti, trápení a samozřejmě smrti. 

I v České republice se každoročně konají akce a probíhá osvěta ze strany mnoha spolků a organizací bojujících za práva zvířat. „Vzpomeňme na zvířata, která se narodila jen proto, aby se stala pokusným objektem v lidských rukou, svůj krátký život prožila v bolestech a mučení, které si my nedovedeme představit, a následně byla usmrcena, to vše ve znamení pokroku a rozmaru,“ uvádí Kolektiv pro zvířata (KPZ Brno.) „Umírají pro nás! Nezapomínejme, jak moc kvůli naší kráse, čistotě, zdraví a chuti každou vteřinou trpí,“ komentuje dnešní den hnutí Hlasy zvířat.

115 000 000 usmrcených zvířat ročně. Takový je odhad webu Pokusy na zvířatech. Podle řady ochránců přitom není nutné v dnešní moderní době využívat pro testování živé tvory. Ty mohou nahradit spolehlivé metody. 

Obecně je nejrozšířenější asi téma testované kosmetiky. Zvířata jsou ale využívána i na testování různých léčiv, hnojiv nebo třeba prostředků pro domácnost. Podle webu Pokusy na zvířatech (PNZ), provozovaným organizací na ochranu zvířat Svoboda zvířat, jsou jen v Čechách ročně k pokusným účelům použity statisíce zvířat. Mezi nimi jsou například opice, ryby, ale také myši, kočky nebo psi. Oblíbeným „testovacím plemenem“ je například bígl pro svou hebkou kůži.

Ochránci zvířat mimo jiné zpochybňují testování na zvířatech tím, že látka fungující u zvířete nemusí vyhovovat lidskému organismu z důvodu mnoha odlišností jak anatomických, tak metabolických. Bližší info naleznete na webu www.pokusynazviratech.cz.

Legislativa je proti. Je ale dostačující?

V Evropské Unii je sice zakázáno kosmetiku testovat nebo takové výrobky prodávat, jenže podle ochránců má tento zákaz v legislativě mnoho mezer. Například se týká pouze kosmetiky a navíc se nevztahuje na všechny typy testů. „Myslíte si, že tím, že EU zakázala testy na zvířatech pro kosmetiku, to končí? Pravdou je, že firmy stále testují výrobky určené pro mimoevropský trh! Tím, že od těchto firem nakupujete, podporujete testování na zvířatech - peníze jdou pořád jedné a té samé firmě! I to je ale firmám málo a opět křičí, že by chtěly testovat a že EU by měla zákaz zrušit,“ upozorňuje hnutí Život bez krutosti.

Záleží jen na vás, co si vyberete

Záleží vám na tom, abyste doma používali výrobky, kvůli kterým žádné zvíře netrpělo? Pak můžete juknout na obal. Certifikát HCS (Humane Cosmetics Standard) je udělován kosmetice vyrobené „bez krutosti“ a HHPS (Humane Household Products Standard) je určen pro prostředky pro domácnost.

Seznam značek s těmito certifikáty naleznete přehledně například na webu www.netestovanonazviratech.cz. Celosvětově proti testování na zvířatech bojuje například organizace Peta, která na svém webu také nabízí přehled, a to jak značek, které netestují, tak těch, které testují.

Záběry testovaných zvířat pořídila například mezinárodní organizace Animal Defenders International

Je podle vás testování na zvířatech správné?

Celkem hlasovalo98 čtenářů

Foto pixabay.com

Štítky testování, testování na zvířatech, Peta, Svoboda zvířat, týrání, zvířata, kosmetika, Evropská unie, Česko

Testování na zvířatech. Podle ochránců nekonečný problém. Umírají pro nás, volají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.