Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Policisté nezapomínají ani na cyklisty. Rozdávají jim lékárničky i pokuty

Cyklisté jsou právoplatní členové silničního provozu. A u nás jich není zrovna málo. Policisté se tak na ně zaměřili v rámci osvětové preventivní akce zaměřené právě na milovníky cyklistiky Na kole bezpečně.

S Týmem silniční bezpečnosti si tak policisté počíhali na cyklisty i koloběžkáře na cyklostezce nedaleko libereckého fotbalového stadionu. Naštěstí tentokrát bez rozdávání pokut. Pouze cyklisty informovali o povinné výbavě. Na cestu navíc dostali lékárničku, nebo reflexní prvky. Třeba nepromokavý potah na batoh.

„Právě cyklisté spolu s chodci a motocyklisty patří mezi nejohroženější skupinu účastníků silničního provozu,“ informovala policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Přítomnost lékárničky nebo prvků, díky kterým jsou cyklisté vidět, mohou být v některých situacích rozhodující. Jedním z cílů akce Na kole bezpečně tak bylo připravit cyklisty, aby si mohli v případě nutnosti poskytnout první pomoc navzájem nebo někomu dalšímu.

Vidět a být viděn

V roce 2018 v Libereckém kraji nezemřel jediný cyklista. O rok dříve přišla o život jedna osoba na kole. V roce 2016 šlo o dvě osoby, z nichž jedna byla mladší 15 let.

„Liberecký kraj je jeden z nejzatíženějších cyklistickou dopravou. Viditelnost je v tomto případě velmi důležitá. Jestliže někde platí pravidlo vidět a být viděn, tak právě u cyklistů a chodců,“ uvedl Tomáš Lerch, ředitel Ředitelství služby dopravní policie. Ten zároveň upozornil, že ačkoliv je nutné mít v pořádku kolo po technické stránce, primární zásadou zůstává být dobře rozpoznatelný.

Loni v Libereckém kraji žádný cyklista nezemřel, statistiky v České republice ale tak pozitivní nejsou. Jen během loňského roku zemřelo při nehodě s cyklistou 39 osob. Přesto každoročně řeší policisté přes 160 dopravních nehod s cyklisty.

Ani cyklistům se pokuty nevyhýbají

Jaké jsou příčiny nehod s cyklisty? Patří mezi ně nepozornost, nezvládnutí řízení, ale také alkohol.

Policisté se sice zaměřují právě na prevenci, nezapomínají ani na represivní akce. Takže ani pokuty nejsou výjimkou. A že jich za rok nerozdají zrovna málo. „Každý rok rozdáme přibližně sto dvacet pokut. Vítáme ale také pozitivní přístup města Liberce, který se snaží vytěsnit cyklodopravu z hlavních tahů a spolupodílí se na budování cyklostezek,“ komentoval Jaroslav Řehák, vedoucí Odboru služby dopravní policie Libereckého kraje.

Akci Na kole bezpečně si pochvaluje i Rudolf Broulík, vedoucí oddělení krizového řízení Krajského úřadu. Sám je také cyklistou, i když amatérem. „I když se to možná nezdá, tak i prevence je součástí naší práce. Pro tento projekt jsme pořídili 257 kusů lékárniček za přibližně 60 tisíc korun,“ vysvětlil Broulík a dodává, že kraj podle něj dělá pro cyklisty dost.

U projíždějících cyklistů se policisté zaměřili i na povinnou výbavu. Ruku na srdce, víte, co všechno musí vaše kolo mít? Takové brzdy jsou asi samozřejmostí, ale máte v cajku i odrazky nebo konce řídítek? Ty musí být zaslepeny. Podrobný přehled povinné výbavy naleznete na stránkách BESIPu.

Jak jste na tom s povinnou výbavou kola?

Celkem hlasovalo71 čtenářů

Štítky na kole bezpečně, cyklisté, policisté, prevence, silniční tým bezpečnosti, doprava, cyklista, lékárnička, Liberecký kraj, povinná výbava automobilu, BESIP, Česko

FOTO: Policisté nezapomínají ani na cyklisty. Rozdávají jim lékárničky i pokuty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.