Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plyšové slepice vyráží dobýt Česko, do Liberce zamíří Filipka

Už jste slyšeli o Slepičí tour? Akci pořádá organizace Obraz – obránci zvířat a cílem je upozornit na problematiku klecových chovů a zároveň podpořit snahu o jejich legislativní zákaz. Nyní tak bude Českem cestovat sedm slepiček. Na cestu je vyšlou patroni z řad celebrit.

Konkrétně do Libereckého a Ústeckého kraje přijede slepička Filipka, jejíž patronkou je česká herečka Patricie Solaříková. Vedle ní se do akce zapojí třeba zpěvák Ben Cristovao nebo zpěvačka Ewa Farna.

Klecové chovy do 21. století nepatří. Všichni jsme viděli děsivé záběry českých klecí, které nedávno obletěly internet. Jsem přesvědčená, že přece není nutné slepice takhle trápit, když existují i šetrnější varianty. Proto jsem pro zákaz klecového chovu slepic a jsem ráda, že můžu být patronem této důležité akce,“ komentovala Patricie Solaříková. Plyšové hrdinky budou po Česku převážet dobrovolníci.

Cestu jednotlivých slepičech i bližší informace k projektu najdete na stránkách www.slepicitour.cz.

Ti by je měli zavést na různá místa, především jim ukázat lokální dominanty. A protože slepičky si oblíbily sociální sítě, budou posílat z míst, která navštíví, selfíčka na instagram. U nás se tak pravděpodobně objeví fotky z Ještědu, Liberecké radnice nebo jablonecké přehrady. 

Slepice symbolizují jejich živé „příbuzné“, tedy slepice, které den co den trpí v malých klecích. „Každá z nich symbolicky zastupuje miliony dalších, které se nemohou v přeplněných klecích ani pořádně proběhnout, natož procestovat republiku,“ vysvětlila místopředsedkyně spolku OBRAZ Jana Menčíková. Slepice zažívají v klecových chovech doslova peklo.

„Celý svůj život stráví namačkané v drátěné kleci, ze které není úniku. Mnozí politici tvrdí, že to nikoho mimo Prahu nezajímá. Chceme je vyvést z omylu a ukázat, že Čechům ze všech koutů země na zvířatech záleží a jsou soucitní stejně jako lidé v Německu a Rakousku. Tam už tento krutý způsob chovu zakázali,“ dodává Menčíková.

Celá událost vyvrcholí 8. června v Pelhřimově, kde se všechny slepičky setkají na festivalu rekordů a kuriozit. Zároveň si zde plyšová partička převezme titul pro nejzcestovalejší hejno slepic. Nebude chybět ani oficiální zápis do České knihy rekordů. Takže pokud v následujících dnech potkáte někoho, jak se fotí s plyšovou slepicí, určitě se nezbláznil.

Autoři | Foto Obraz - obránci zvířat

Štítky Obraz - obránci zvířat, slepice, slepičí tour, klecové chovy, Česko, Filipka, klec, Liberec, Patricie Pagáčová, Ewa Farna, Ben Cristovao, Liberecký kraj, Ústecký kraj, Muzeum rekordů a kuriozit, Instagram

Plyšové slepice vyráží dobýt Česko, do Liberce zamíří Filipka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.