Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Konečně rostou. Deště pomohly, lidé už z lesa nosí houbové úlovky

Po dešťových přeháňkách v předchozích dnech začaly v Libereckém kraji růst houby. Najít se dají kozáky, hřiby i klouzci. Liberecký mykolog Zdeněk Pelda odhaduje, že ve větším množství by lidé houby mohli začít nacházet do týdne.

„Situace se už mění k lepšímu. Zdá se, že obrat v úrodě bude, i když tady to jde pomaleji než v jiných částech republiky," uvedl Zdeněk Pelda. Podle něj to sice vypadá, že prší často, srážky v minulých dnech ale v okolí Liberce až tak vydatné nebyly. „Navíc byla dlouhá sucha, takže musíme si počkat. Už se ale vyplatí do lesa jít, spíš tedy po těch místech, kam se ten jemný déšť dostal. Ne pod stromy, ale spíš tam, kde je nějaká mýtina, nebo podél cest či potůčků," uvedl.

Hřiby na Ještědu

Osobní zkušenost má z pondělí z Ještědu. „Sporadicky tam na některých místech najdete kozáky, najdete už i pravé hřiby, začínají klouzci," řekl. Zaznamenal, že houby nacházejí lidé spíše ve vyšších polohách, kde pršelo vydatněji. „Tady u nás to jsou Jizerské hory," dodal.

Letošní léto houbám v Libereckém kraji nepřálo a v předchozích týdnech jich rostlo velmi málo. Špatná byla dosud sezona třeba na pomezí Českého ráje a v Podkrkonoší. „U nás se to zlepšuje pomalu. Na Lomnicku je hub málo, ale začínají růst. Najít se dají určitě babky, což je hřib žlutomasý, a místy začínají hřib smrkový a kováři. Dají se najít i lišky a holubinky," uvedla mykoložka z Lomnice nad Popelkou Jana Čapková. Spíše než v okolí Lomnice jsou podle ní houbaři při hledání hub úspěšní v okolí Jilemnice.

Autoři | Foto Pavel Krejčík

Štítky Čhobby, počasí, houby, Liberecký kraj, les, Ještěd, Lomnice nad Popelkou, Liberec, Jana Ebertová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konečně rostou. Deště pomohly, lidé už z lesa nosí houbové úlovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.