Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Severočeská vodárenská postaví v Příšovicích novou čističku

Severočeská vodárenská společnost (SVS) postaví v Příšovicích novou čistírnu odpadních vod. Ta současná, která je v provozu od roku 1985, je ve špatném technickém stavu a potřebám nestačí. Práce na nové čistírně by měly začít tento týden. Dodavatelem čistírny je společnost VHS stavby, projekt za 43 milionů korun by měl být hotový v listopadu příštího roku.

V Příšovicích je v převážné míře oddílná kanalizační síť, splašky odvádí do centrální čistírny v areálu Baltaxie. Po přečištění končí voda v místním potoce Příšovka. Vlastníkem čistírny je Baltaxia, provoz zajišťuje SVS. Novou čistírnu postaví Severočeská vodárenská na obecním pozemku. Výhledově by na ni mělo být napojeno až 1400 obyvatel včetně veškerých odpadních vod, které končí v současné čistírně. Nová čistírna by tak měl přispět i ke zlepšení kvality vody vypouštěné do potoka.

Výstavba čistírny se připravuje několik let, předcházela jí revitalizace potoka, na kterou Příšovice dostaly dotaci. „Revitalizace se křížila s pokládkou našeho kanalizačního potrubí a zahrnovala úpravu zemní pláně pro výstavbu centrální čistírny odpadních vody," řekl mluvčí SVS Mario Böhme. Součástí výstavby čističky bude stavba nové vodovodní přípojky a dostavba kanalizace. VHS stavby mají na projekt pouhý rok.

SVS

SVS je největší vodárenskou společností v České republice a zajišťuje vodou pro 1,1 milionu obyvatel Ústeckého a Libereckého kraje. Výstavba čistírny v Příšovicích je největší akcí, kterou letos firma zahájila na Liberecku. V okrese je v plánu 20 staveb za 95,8 milionu korun. Celkově dá letos SVS do výstavby, modernizace a oprav vodohospodářského majetku v Ústeckém a Libereckém kraji 1,33 miliardy korun. Dalších bezmála 338 milionů korun investují do nutných oprav Severočeské vodovody a kanalizace (SčVK), které od loňského roku firma vlastní.

Autoři

Štítky voda, odpady, stavby, firmy, SVS, Příšovice, čistička, VHS stavby a.s., Severočeská vodárenská společnost, potok, stavba, Liberecký kraj, BALTAXIA, Ústecký kraj, Severočeské vodovody a kanalizace, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Severočeská vodárenská postaví v Příšovicích novou čističku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.