Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTO: Protesty budou pokračovat, když Babiš nevyhoví Milionu chvilek

Premiér Andrej Babiš má podle pořadatelů včerejší demonstrace na Letné odstoupit do 31. prosince, pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a nezbaví se holdingu Agrofert. Jinak Milion chvilek v lednu svolá nové protesty, uvedl na demonstraci mluvčí spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Budou podle něj daleko "kreativnější" a dají o situaci v Česku vědět v zahraničí.

Výzvy spolku Milion chvilek vůči premiéru Andreji Babišovi (ANO), opozičním stranám a veřejnosti, které zazněly na dnešní demonstraci proti Babišovi v projevu mluvčího spolku Mikuláše Mináře:

- Babiše spolek vyzval, aby kvůli střetu zájmů buď do konce roku odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO) a odstřihl se zcela od svého někdejšího holdingu Agrofert včetně médií, nebo sám odstoupil z funkce premiéra. Pokud to premiér neudělá, chce spolek 7. ledna ohlásit termín dalších protestů.

- Opoziční demokratické strany spolek vyzval, aby do 17. listopadu 2020 vytvořily srozumitelnou a uskutečnitelnou vizi řešení problémů a výzev České republiky. Strany by také měly vyřešit roztříštěnost sněmovní opozice, která v současném volebním systému znamená, že hlasy pro strany s nižším volebním výsledkem mají menší váhu než hlasy pro silnější strany. Opozice by se proto podle spolku měla snažit buď změnit volební zákon, nebo vzájemně ve volbách spolupracovat.

- Veřejnost spolek požádal, aby se připojila k podpisové výzvě, v níž se píše například, že podepsaní chtějí "politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce, nelžou, nekradou, nestraší a nejsou ve střetu zájmů". Ve výzvě je také uvedeno, že občanům by mělo záležet na druhých lidech a měli by převzít díl odpovědnosti za stav společnosti.

Na Letné se podle Mináře sešlo minimálně stejně lidí jako na červnové demonstraci. Tehdy tam proti premiérovi demonstroval čtvrtmilion lidí. Podle policie se na Letné sešlo dosud 200 tisíc lidí. Minář opět vyzval Babiše, aby veřejně vysvětlil svůj střet zájmů a kritizoval ho za to, že nechce do přímého střetu na veřejnosti. Spolek podle něj bude žádat odchod Babiše i v případě, že jeho střet zájmů poškodí Česko v zahraničí, například omezením evropských dotací. Chce také spolehlivou justici, svobodná média a vyřešení střetu zájmů.

Podle koordinátorky Milionu chvilek pro zahraničí Michaely Lebedy se do protestu zapojili i krajané v cizině, a to v 63 městech ve 30 zemích. "Budoucnost naší země se nás týká, ať žijeme kdekoliv," řekla Lebeda. Podle ní si krajané nechtějí stěžovat ze zahraničí a chtějí být hrdí nejen na historii své země, ale i na její přítomnost. "Českých krajanů v zahraničí jsou přes dva miliony. Chceme být slyšet. Pokud bude třeba, bude nás slyšet ještě víc," dodala koordinátorka.

Minář situaci přirovnal k fotbalu, Babiš je podle něj nyní v ofsajdu a měl by jít mimo hřiště. Premiér dnes zopakoval, že na současnou situaci bude reagovat v nedělním projevu k 30. výročí sametové revoluce v Národním muzeu. "Je skvělé, že lidi můžou vyjádřit svůj názor a nikdo je přitom neperzekuuje a nenapadá. A je fakt skvělé, že máme svobodné a demokratické volby, kde si můžeme svobodně zvolit své zástupce," připomenul, že jeho hnutí ANO má podle průzkumů podporu třetiny voličů.

Babiš začátkem roku 2017 převedl akcie svých firem kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Podle svých kritiků se ale od holdingu Agrofert, který dříve vlastnil, neodstřihl, stále jej ovlivňuje.

Na Letné zazpíval stejně jako před 30 lety zpěvák Hutka

Na demonstraci na Letné dnes vystoupil písničkář Jaroslav Hutka. Stejně jako před 30 lety zazpíval svou píseň Náměšť. Místo jedné skladby nakonec zahrál dvě, a to na přání účastníků. Na červnovém shromáždění na Letné nebyl. Pořadatelé tehdy jeho účast odmítli.

FOTOGALERIE: Demonstrace na Letné

sobota, 16. listopadu 2019, 17:07

Demonstrace na Letné
Demonstrace na Letné

Hutka za minulého režimu žil v emigraci. Na letenskou akci před 30 lety zamířil rovnou z letiště. Dnes jako tehdy zahrál nejdřív svou píseň Náměšť. Po skandování "ještě jednu, ještě jednu" a potlesku přidal písničku Hádala se duše s tělem. Zpěvák vystoupil před týdnem také v Berlíně při oslavách 30. výročí pádu zdi, která město za minulého režimu rozdělovala.

Hutka chtěl původně zazpívat na červnové akci Milionu chvilek na Letné, kterého se podle pořadatelů zúčastnilo na čtvrt milionu lidí. Organizátoři tehdy jeho vystoupení odmítli s tím, že na demonstraci před pěti měsíci nechtěli žádné příliš silné odkazy na rok 1989.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Hřivňák

Štítky demonstrace, vláda, právo, Babiš, justice, Benešová, Andrej Babiš, Milion Chvilek, Letná, Mikuláš Minář, střet zájmů, Agrofert, Česko, protest, Marie Benešová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Protesty budou pokračovat, když Babiš nevyhoví Milionu chvilek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.