Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Biatlonisté jdou příkladem a jsou v registru dárců dřeně, zapojit se můžete i vy

IKEM (Institut klinické a experimentální medicíny) zveřejnil video, ve kterém humornou formou čeští biatlonisté představuje Český registr dárců krvetvorných buněk. A zároveň tak nabádá, aby se zapojili i další lidé.

Právě IKEM provozuje Český registr dárců krvetvorných buněk, který funguje už od roku 1991. A mezi zaregistrovanými jsou právě i čeští reprezentanti. Jsou totiž ideálními dárci. Jak říká Michal Krčmář ve spotu: „Já jsem ideální dárce, kluk pětadvacet.“

Zvažujete, že se do registru zapojíte? Pak koukněte na stránky darujzivot.cz (Český registr dárců krvetvorných buněk) nebo kostnidren.cz (Český národní registr dárců dřeně).

Darovat ale může skoro každý, nejen vrcholoví sportovci. „Prostě každý zdravý člověk ve věku 18 až 40 let,“ s úsměvem dodává Markéta Davidová. A prý to není nic náročného, alespoň podle trenéra Ondřeje Rybáře, který s nadsázkou ve videu prohlásí, že samotný odběr je jednodušší než biatlon.

Možná vás mate, že jste slyšeli o Českém národním registru dárců dřeně (ČNRDD). Jaký tedy mezi těmito dvěma registry rozdíl? ČNRDD vznikl podle informací IKEMu cca o rok později a oproti registru dárců krvetvorných buněk, který sídlí v Praze, má zázemí v Plzni. Vzájemně ale obě pracoviště spolupracují.

Zapojíte se? Pak možná pomůžete některému z pacientů, kteří zatím čekají na vhodného dárce. Přejeme biatlonistům úspěšnou nadcházející závodní sezónu a děkujeme, že je všechny můžeme mít v registru mezi potenciálními dárci kostní dřeně. Necháte se inspirovat a přidáte se k nim? Na vaši pomoc aktuálně čeká 49 pacientů s onemocněním krvetvorby,“ napsal IKEM k videu s biatlonisty.

Ohodnoť článek

Foto FB/IKEM

Štítky IKEM, dárcovství, dřeň, Český registr dárců krvetvorných buněk, biatlonisté, biatlonista, Institut klinické a experimentální medicíny, Michal Krčmář, Markéta Davidová, Ondřej Rybář, Český národní registr dárců dřeně, o.p.s., Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Biatlonisté jdou příkladem a jsou v registru dárců dřeně, zapojit se můžete i vy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.