Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Domov důchodců v Jindřichovicích patří mezi nejlepší v zemi

Domov důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku získal značku kvality. Příspěvková organizace je prvním krajským zařízením, které certifikát získalo. Má tři z pěti možných hvězdiček. V Libereckém kraji mají značku kvality ještě městská zařízení Domov důchodců Pohoda a Pečovatelská služba v Turnově.

V celé zemi zatím získalo certifikát 54 sociálních zařízení, z toho 45 je domovů pro seniory. Ocenění uděluje Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, což je v tuzemsku největší profesní organizace tohoto druhu.

Cílem Značky kvality v sociálních službách je poskytnout seniorům, kteří vstupují do domova pro seniory, ale také jejich rodinným příslušníkům informaci o tom, jakou kvalitu mohou od života v daném domově očekávat. "Značka kvality hodnotí všechny stránky pobytu v zařízení z pohledu uživatelů. Smyslem certifikace je neustálé zlepšování a zkvalitňování služeb a péče o seniory," řekla náměstkyně hejtmana pro sociální věci Lenka Kadlecová (ČSSD). Značka je udělována na základě dotazníků a rozhovorů se seniory a jejich rodinami.

V oblasti ubytování se sleduje třeba možnost volby jednolůžkového pokoje, počty jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů, kvalita sociálního zařízení, prostory pro relaxaci, ale také třeba dostupnost balkonů, vybavení čajových koutků, dostupnost lednice nebo možnost volby denního programu. V oblasti stravování se hodnotí například možnost výběru jídel a nápojů, nabídka vegetariánské stravy nebo spolupráce s dietní sestrou. V oblasti kultury a volného času se sledují akce pro seniory v domově, výlety pro pohyblivé seniory, volnočasové programy, ale také dostupnost obchodů či doprava na nákup do města.

Domov důchodců v Jindřichovicích nabízí ve třech vilách 66 lůžek pro seniory a zaměstnává zhruba 50 lidí. Je od roku 2007 certifikovaným pracovištěm Bazální stimulace, teď získal i značku kvality pro obě poskytované sociální služby - domov pro seniory i domov se zvláštním režimem, na tři roky. Dostal 729,75 bodu, což stačilo na tři hvězdičky, do vyššího stupně domovu chybělo 70,35 bodu. "O vyšší stupeň se zařízení pokusí v rámci prodloužení certifikátu," doplnila mluvčí kraje Markéta Dědková.

Podle ředitele Alana Marii Uhury se v jindřichovickém domově důchodců v rámci prodloužení certifikátu chtějí zaměřit třeba na rozšíření výběru jídel, alespoň jednou týdně chtějí klientům nabídnou výběr ze dvou jídel. Pořádat chce pro seniory vyjížďky autem do okolí, domov chce také vydávat čtyřikrát ročně zpravodaj. Orientaci klientů i jejich rodin by měly podle ředitele usnadnit nástěnky s fotografiemi zaměstnanců.

Napsala ČTK

Štítky domov pro seniory, Liberecký kraj, Jindřichovice, domov, Turnov, Jindřichovice pod Smrkem, jídlo, Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domov důchodců v Jindřichovicích patří mezi nejlepší v zemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.