Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Liberecku rybáři vysadili 4000 lipanů, pomohly jim děti

Zhruba 4000 lipanů podhorních vysadili včera rybáři do Lužické Nisy. Pokud by se to nedělalo, tato původní ryba by zřejmě z českých řek vymizela. "Stavy lipana nesmírně poklesly, za posledních zhruba 10 až 15 let prakticky na méně než desetinu původních počtů," uvedl jednatel územního svazu Českého rybářského svazu Tomáš Kava.

Lipan, kterého mají rybáři ve znaku, se jen obtížně vyrovnává se změnami prostředí toků, které má na svědomí člověk. Je také oblíbenou potravou zejména mezi ptačími predátory a je velmi citlivý i na čistotu vody. "Sice se kvalita za posledních 20 let výrazně zlepšila, ale přesto stále dochází k nahodilým situacím, kdy unikne nějaká nebezpečná látka nedopatřením, chybou člověka, chybou systému," zmínil rybář. Za rok podle něj evidují v Libereckém a Ústeckém kraji 10 až 15 větších úhynů ryb se škodou od desítek do stovek tisíc korun.  

Stovky lipanů a pstruhů uhynuly loni na konci srpna také na Lužické Nise, kde se dnes roční lipani vysazovali. Rybářům v Bílém Kostele dnes pomáhali i školáci z Jablonecka zapojení do projektu Lipan míří zpět do našich vod, každé ze zhruba 80 dětí do řeky vhodilo jednu rybu. "Myslel jsem, že si lipana vezmu do ruky, ale měli jsme ho v kádi. Ale i tak se mi to líbilo," uvedl desetiletý Filip Landsman. Vysazování lipanů bylo pro školáky spojeno s výukou v rámci přírodovědy. "Hodně jsem se toho o něm dozvěděl, třeba jaké dorůstá délky," uvedl jedenáctiletý Michal Vedral.

Jednoletý lipan má na délku asi 15 centimetrů, dospělý jedinec mívá až půl metru a dožívá se maximálně pěti let. Kromě Nisy bývá v kraji vysazován nejčastěji do Jizery nebo Smědé. "Děláme to dvakrát do roka, na jaře a na podzim. Ročně jich v Libereckém kraji vysazujeme 10.000 až 15.000," dodal Kava. Projekt pro školáky připravily Severočeské vodovody a kanalizace ve spolupráci s Českým rybářským svazem. Podle mluvčí firmy Ivety Kardianové ho uspořádali poprvé. "Zapojilo se 300 až 400 dětí," odhadla. Kromě Nisy se děti v minulých dnech zapojily do vysazování lipanů také na Ohři v Žatci a Kamenici na Děčínsku. Celkem se do tří řek dostalo v tomto týdnu přes 10.000 ročních lipanů podhorních.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberecký kraj, Lužická Nisa, ryby, Český rybářský svaz, Filip Landsman, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Liberecku rybáři vysadili 4000 lipanů, pomohly jim děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.