Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pavilon leknínů otevře Botanická zahrada v Liberci za týden

Botanická zahrada v Liberci dokončuje přípravy na otevření pavilonu leknínů, ve kterém budou i tři největší existující druhy rostliny, včetně viktorie královské. Pavilon byl dokončen loni, letos jde o první plnohodnotnou sezonu. Začne 15. května v 18:00 v rámci muzejní noci, řekl ředitel zahrady Miloslav Studnička.

Pavilon za 11 milionů korun je po letech první velkou stavbou v areálu nejstarší české botanické zahrady, kterou každoročně navštíví kolem 50 000 lidí. Loňská sezona byla zkušební, pavilon byl přístupný zhruba jen čtyři měsíce. Zahradníci sami potřebovali zjistit, jak v Česku tento typ pavilonu funguje. "Zkušební provoz byl velice uspokojivý a skleník má vynikající vlastnosti pro růst rostlin. Expozice byla v kuloárech hodnocena superlativy," uvedl ředitel.

Oproti loňsku se expozice změní. "Změna spočívá v umístění ještě vzácnějších druhů. Bude skutečná viktorie královská, která se v Evropě skoro úplně vytratila. Novinkou je i modrý leknín se strakatými listy zvaný Leopardess," řekl Studnička.

V pavilonu budou opět všechny tři existující obří leknínovité rostliny, tedy i viktorie Cruzova a euryalé vzdorná. Návštěvníci budou moci obdivovat také nejkrásnější z modrých leknínů zvaný Zanzibar a nejvzácnější z modrých leknínů nymphaea gigantea, jde o endemit z Nové Guineje. Bude tam i lotos indický, což je posvátná rostlina příbuzná leknínům. Pro návštěvníky bude pavilon nejzajímavější od července až září. "V této době bude několik nočních prohlídek kvetoucích viktorií, které vždy oznámíme na našich internetových stránkách," uvedl Studnička.

Nový pavilon doplnil skleníkový komplex postavený podle návrhu architekta Pavla Vaněčka v letech 1995 až 2000. Svým uspořádáním připomíná seskupení rostlinných buněk a představuje 13 botanických témat.

Botanická zahrada vlastní přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty, jakými je třeba pět nejstarších kamélií v Evropě či největší průřez zkamenělým kmenem, který se kdy našel v Česku. Aktuálně je pro návštěvníky zřejmě nejzajímavější pavilon kaktusů a velké alpinum, kde je bezpočet kvetoucích rostlin. Ve výstavním sále je expozice zaměřená na masožravé rostliny a jejich bydliště. Výstava je výsledkem mezinárodní spolupráce fotografujících odborníků z celého světa.

Zdroj: ČTK

Štítky botanická zahrada, leknín, pavilon, rostliny, Liberec, Muzejní noc, Česko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavilon leknínů otevře Botanická zahrada v Liberci za týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.