Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Skleněný Hurvínek nebo Pelé. Unikátní výstava láká do muzea

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci chystá unikátní výstavu o skleněných figurách a figurkách. Její podstatnou část tvoří výběr z největší veřejné sbírky železnobrodských skleněných figurek na světě, která patří muzeu. Sbírka čítá několik tisíc exemplářů, návštěvníci jich uvidí 660.

"V jablonecké sbírce jsou nejen desítky exkluzivních železnobrodských figurek vzorovaných pro světové výstavy 20. století, ale též sportovci, pohádkové postavy, politici nebo popkulturní rarity," uvedl hlavní kurátor výstavy Petr Nový. Ve vitrínách tak vedle sebe budou fotbalista Pelé, Ferda Mravenec, Hurvínek, Pepek námořník, ale také Sherlock Holmes, Karel IV. či politici Winston Churchill a Fidel Castro.

Na výstavě jsou nejen figurky z železnobrodské sbírky, ale také ukázky zpodobnění figur v historickém i současném užitkovém, dekorativním a ateliérovém skle. "Na návštěvníky čekají i málo známé skleněné figurky z Jizerských hor přelomu 19. a 20. století, lisované figurální sklo 19. století nebo na sklářské píšťale vykouzlené umělecké práce výtvarníků z posledních let," řekla kurátorka výstavy Dagmar Havlíčková. Výstava připomene také dvě významná výročí, 120 let od narození průkopníka železnobrodských figurek Jaroslava Brychty a 95 let od založení sklářské školy v Železném Brodě, se kterou jsou figurky také spjaté.

K výstavě vydalo muzeum obsáhlou trojjazyčnou publikaci s více než 250 fotografiemi, která se zaměřuje na železnobrodské figurky v kontextu se zahraničím. "To zatím nebylo v českém sklářském prostředí uděláno, takže i pro nás je výstava v mnohém objevná," uvedl Nový. Železný Brod byl podle něj specifický v tom, že se tam vyráběly skleněné figurky všemi známými technologiemi, ale nebyl místem, kde se všechny typy objevily poprvé. "Je dobré podívat se v rámci tématu na to, co bylo před, vedle a po Brodu, abychom z toho mohli lépe identifikovat, proč se železnobrodské figurky staly celosvětově uznávaným fenoménem," dodal kurátor. Železnobrodské figurky jsou podle něj doma i v zahraničí respektovanou ukázkou výtvarné invence českých návrhářů a zručnosti českých sklářů.

Zdroj: ČTK

Štítky výstava, muzeum, Pelé, Hurvínek, sklo, Petr Nový, Jablonec, Winston Churchill, Fidel Castro, Sherlock Holmes, Ferda Mravenec, Karel IV. Lucemburský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skleněný Hurvínek nebo Pelé. Unikátní výstava láká do muzea  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.