Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tabule s texty nahradily na stezce v Oldřichově interaktivní prvky

V Jizerských horách skončila obnova naučné stezky Oldřichovské bučiny za zhruba dva miliony korun. Vede jednou z nejkrásnějších částí chráněné krajinné oblasti a je určená pro pěší. Pro turisty by měla být stezka atraktivnější, místo klasických tabulí s texty a obrázky jsou na ní artefakty umístěné v terénu.

Na stezce mezi Oldřichovským sedlem, Lysými skalami a Skalním hradem je 18 zastavení s interaktivními prvky, třeba uměle vytvořený dutý strom. Uvnitř jsou trojrozměrné modely ptáků, kteří obvykle v dutině stromů žijí. Na jiném místě je dřevěná lebka, ze které vyrůstá stromek. "Je to možná trochu morbidní, ale chceme tím symbolizovat, že smrtí stromu nic v lese nekončí, ale začíná. Je to živina pro mladé stromy," konstatoval vedoucí Správy CHKO Jizerské hory Jiří Hušek.

Psali jsme: Bučiny v Oldřichově protíná obnovená naučná stezka

Některá zastavení mají upozornit na nezvyklé přírodní tvary, jedním z nich je několikametrový skalní útvar ve hlavu gorilí hlavy. Aby ho návštěvník nepřehlédl, je na skálu namířen dalekohled. Pro návštěvníky pak může být takový objev zajímavější, než kdyby si to přečetli na tabuli. "Dostávají základní informaci, aniž by se jim to polopaticky nastavilo," řekl Hušek. Aby se turisté dozvěděli třeba něco o zvířatech žijících v lese, je na jednom místě vývěska, kde formou inzerátů ptáci shánějí, co potřebují k životu.

Zastavení s interaktivní prvky vznikla díky spolupráci CHKO, agentury ochrany přírody a studentů pedagogické fakulty liberecké univerzity. Na obnově stezky, která začala loni v září, se podílela i Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor. Postarala se o obnovu cesty v délce 1,3 kilometru. "Vybudovali jsme dřevěná schodiště, provedli protierozní opatření v místech, kde stezku poškozovala voda," uvedl ředitel nadace Ondřej Petrovský.

Naučná stezka, která vznikla na konci 80. let minulého století, je dlouhá asi dva kilometry, na ni navazuje další, vedoucí k vyhlídce na Oldřichovském Špičáku. Stezka prochází částí Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny. Toto území je pozoruhodné smíšenými a bukovými lesy na strmých severních svazích s mnoha skalními masivy, věžemi a vyhlídkami. Jde o jednu z nejzachovalejších a přírodně nejcennějších částí v CHKO Jizerské hory. "Bučiny jsou nádherné v každou roční dobu. Na jaře, když buky raší, na podzim, když se barví, i v zimě, kdy je přes bučiny vidět do daleka," uvedl krajský ředitel Lesů ČR Ludvík Řičář.

Zdroj: ČTK

Štítky Jizerské hory, chráněná krajinná oblast, naučná stezka, strom, les, Jiří Hušek, Lesy České republiky, Lysá skála, Oldřichovské sedlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tabule s texty nahradily na stezce v Oldřichově interaktivní prvky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.