Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ZOO slaví: Po pěti letech se zde narodilo mládě lachtana

Možná, že když jste šli v posledních dnech kolem lachtaní ubikace, slyšeli jste podivné zvuky. To se po dlouhých pěti letech v liberecké ZOO narodilo mládě lachtana a teď dává svou přítomnost hlasitě najevo. Zahrada ale raději dva týdny otálela se zveřejněním této novinky, čekalo se, jak si mládě povede.

A vede si víc než dobře, lachtaní rodinka se tak v ZOO rozrostla o třetího člena. Mládě ještě nemá jméno a zatím není úplně jasné, jestli jde o lachtaního chlapečka, nebo holčičku, pravděpodobně to ale bude samička.

„Narození mláděte proběhlo nad ránem v prostoru venkovní expozice, odkud bylo mládě ihned poté přesunuto do vnitřní ubikace. Od této chvíle byl od matky s mládětem oddělen jediný spolubydlící - samec Hugo. Ten je i otcem narozeného lachtana. Matkou se stala, poprvé v životě, sedmiletá samice Mano, která se narodila v Liberci v červenci 2008,“ popsal mluvčí zahrady Jan Kubánek.

Mládě pije mléko

Mládě lachtana už druhý den začalo sát mléko. „První kritický okamžik života mláděte máme zdárně za sebou. Další přijde zhruba na roce věku, kdy musíme zvíře odnaučit sát mléko a uvyknout ho na stravu složenou výhradně z ryb,“ vysvětlil vedoucí zoolog liberecké ZOO Luboš Melichar.

Důležitým milníkem bude i první plavba malého lachtana v bazénu. K té dojde přibližně v polovině září, kdy ho budou moci vidět poprvé i návštěvníci. „Mládě se nerodí se schopností plavat ve vodě, při učení je závislé na matce,“ doplnil Kubánek.

Dvoutýdenní mládě měří 80 centimetrů a váží necelých 12 kilogramů. Zatím posledním lachtanem, který se v Liberci narodil, byla v roce 2010 samice Nubia, ta však po dvou letech uhynula.

Lachtany chovají 40 let

Lachtany hřivnaté chová ZOO Liberec od roku 1975 a zdejší expozicí už prošlo více jak 20 jedinců. Jedná se o velmi populární zvířata mezi návštěvníky zoo a jejich komentovaná krmení a cvičení jsou vyhledávanou atrakcí. Díky potravě složené výhradně z mořských ryb je chov lachtanů v zoo finančně velmi nákladný.

Autoři

Štítky zoologická zahrada, mléko, Zoologická zahrada Liberec, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZOO slaví: Po pěti letech se zde narodilo mládě lachtana  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.