Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hygienici při kontrolách táborů zatím dali 8 sankcí

Hygienici při kontrolách dětských táborů a podobných akcí uložili v červenci v Libereckém kraji osm sankcí v souhrnu za 5500 korun. Žádný tábor nemuseli zakázat ani neobjevili žádný nenahlášený. Novinářům o tom dnes informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

"Nebyly hlášeny mimořádné události, průběh letní dětské rekreace je klidný," uvedla Balašová. "Ve zdravotních denících převažují záznamy o drobných úrazech a odřeninách. Oproti minulým sezonám je patrné snížení počtu přisátých klíšťat," dodala.

Loni za celé léto zkontrolovali hygienici v Libereckém kraji 96 táborů, 14 jiných podobných akcí a 11 poskytovatelů stravovacích služeb pro letní dětskou rekreaci. Zjistili také jednu neohlášenou akci. Objevili 45 závad a udělili devět pokut za 9700 korun.

Při letošních kontrolách táborů věnují hygienici pozornost zejména nedostatkům nalezeným v loňském roce. "Zaměřují se na stravování, na kontrolu zajištění zásobování pitnou vodou a na kontrolu zdravotní dokumentace dětí i dospělých," uvedla.

V červenci hygiena zkontrolovala v kraji 59 táborů, osm jiných podobných akcí a šest poskytovatelů stravovacích služeb pro dětské tábory. Při kontrolách stravování objevili hygienici nevhodné skladovací prostory, někde chyběly doklady o původu potravin nebo už bylo prošlé datum minimální trvanlivosti. Nedostatky byly i v ubytování, v některých stanech chyběla dřevěná podlážka a v některých chatkách s patrovými lůžky byly proležené a roztržené matrace se zašlými skvrnami. Výtky hygieniků se týkaly i vedení zdravotní dokumentace kvůli chybějícím dokladům, jako jsou zdravotní průkazy, průkazy zdravotníka a potvrzení o způsobilosti práce s dětmi. Některé tábory neměly zajištěného lékaře.

V Libereckém kraji bylo k 1. srpnu nahlášeno 144 letních dětských táborů s 203 běhy. Předpokládaný počet dětí je 12.534. Dalších 1212 dětí by se mělo zúčastnit 50 turnusů u 31 jiných podobných akcí.

Zdroj: ČTK

Štítky dětský tábor, Liberecký kraj, Krajská hygienická stanice, Liberec, sankce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici při kontrolách táborů zatím dali 8 sankcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.