Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

AKTUÁLNĚ: V Jizerských horách hoří les na vrcholu Měděnce

Hasiči od dopoledne likvidují požár lesa v části chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Oheň se rozšířil na plochu 100x100 metrů v nepřístupném terénu na vrcholu Měděnce nedaleko Nového Města pod Smrkem. I díky pomoci vrtulníku se podařilo uhasit požár v korunách stromů, zásah ale ještě minimálně několik hodin potrvá.

"Vrtulník provedl 15 shozů, což nám významně pomohlo, aby se požár nerozšiřoval. Bude to ale ještě na dlouho. Musíme dohašovat mezi kořeny a mezi skálami," uvedl řídící důstojník hasičů pro Liberecko Josef Hanzl. "Vytváříme nyní druhé vedení. Zatím tam máme jen jeden proud, což je málo. Potřebujeme to rozšířit aspoň na tři až čtyři proudy," uvedl Hanzl. Podle něj je tam těžké dostat techniku i jednotky. "Hodně nám v tom pomáhá horská služba, která nám vozí materiál i hasiče nahoru," ocenil. Na místě je deset jednotek, které se při hašení střídají. Hanzl doufá, že se jim podaří požár zlikvidovat do 22:00. "Pokud ne, necháme tam na noc hlídku a ráno bychom pokračovali," dodal.

S požáry polí, luk a lesů bojují hasiči v Libereckém kraji denně. "Pro hasiče je práce v tomto počasí extrémně náročná, v zásahovém oblečení hrozí přehřátí jejich organismu. Navíc pohyb v lesním, často nepřístupném terénu, vyžaduje velkou fyzickou zátěž," uvedla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Vzhledem k dlouhotrvajícímu tropickému počasí hasiči nadále varují před používáním otevřeného ohně v přírodě. Dnes na doporučení hasičů nevyjel parní vláček z Turnova do Bakova nad Jizerou. Od lokomotivy by totiž mohla vylétnout jiskra a založit požár. To se stalo například před třemi lety v Praze, kvůli odlétající jiskře začal hořet jeden dřevěný most.

Zdroj: ČTK

Štítky požár, les, Jizerské hory, Nové Město pod Smrkem, Měděnec, CHKO Jizerské hory, Liberecký kraj, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUÁLNĚ: V Jizerských horách hoří les na vrcholu Měděnce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.